Així va començar...

L'origen del Halloween es remunta al festival celta de Samhain. Els celtes que vivien fa 2000 anys a l'àrea d'Irlanda, Regne Unit i nord de França celebraven l'any nou l'1 de novembre. Aquest dia marcava la fi de l'estiu i la collita i el principi del fred i fosc hivern, temps que normalment s'associava a la mort humana. Els celtes pensaven que la nit de cap d'any la frontera entre els móns dels vius i els morts desapareixia i els esperits dels morts tornaven a la Terra. Creien que la presència d'aquests esperits a banda de fer malbé les collites i causar problemes, ajudaven als Druides o sacerdots celtes a fer prediccions sobre el futur, profecies que confortaven la gent i la guiaven durant el llarg hivern.

Per commemorar l'esdeveniment els druides feien fogueres gegants on cremaven animals com a sacrificis als Déus celtes. Durant la celebració els celtes es vestien amb caps i pells d'animals i intentaven esbrinar el seu futur.

L'any 43 aC. els romans ja havien conquerit la majoria del territori celta. Durant els 400 anys que governaren les terres celtes, la tradició de Samhain es va combinar amb dos festivals romans; Feralia, un dia a finals d'octubre en el que els romans honoraven els morts i un segon dia en el que honoraven a Pomona, la deessa de la fruita i els arbres. El símbol de Pomona és la poma i això, probablement explica l'origen dels tradicionals jocs amb pomes que es realitzen per Halloween.

Al segle VII, el Papa Bonifaci IV designà l'1 de novembre com el dia de Tots Sants (All Hollows), un dia per honorar els sants i màrtirs. Es creu que aquest va ser un intent del Papa per substituir el festival celta per una festa religiosa. Així la nit de Samhain va anomenar-se All-Hollows Eve (la nit de Tots Sants) i més tard Halloween.

Més tard, a l'any 1000 dC., l'Església va instaurar el dia de Totes les Ànimes (All Souls' Day), un dia per honorar els morts. Era celebrat de manera similar a Samhain, amb fogueres, desfilades i disfresses d'àngels, sants i dimonis. Aquestes tres celebracions, el vespre de "All Saints", "All Saints" i "All Souls'", eren anomenats, Hallowmas.

Quin és l'origen del "trick or treat"?

La tradició del "trick or treating" probablement té el seu origen en les desfilades que tenien lloc a Anglaterra. Durant aquestes celebracions els ciutadans més pobres demanaven menjar de casa en casa i les famílies els donaven uns pastissos anomenats "soul cakes" (pastissos d'ànimes) i ells a canvi prometien resar pels difunts de les seves famílies. La distribució d'aquests pastissos va ser una iniciativa de l'Església en substitució de la pràctica antiga de deixar vi i menjar per als esperits. Aquesta pràctica, va passar a ser realitzada pels nens que anaven de casa en casa al seu barri demanant, beguda, menjar o diners.

 

Per què les carabasses són un símbol de Halloween?

La costum de buidar carabasses ve probablement del folklore irlandès; el "Jack or Lantern". La llegenda conta que un home anomenat Jack va enganyar el dimoni i el va tancar en un arbre dibuixant una creu al tronc. Després va fer un tracte amb ell; si mai més no el tornava a temptar, el deixaria sortir.

D'acord amb la llegenda, després que Jack va morir, se li va denegar l'entrada al cel per les seves pràctiques i a l'infern per hatver enganyat el diable. Aquest li va donar una espelma dins d'un nap per guiar-lo en la foscor.

Els irlandesos utilitzaven naps com a "Jack's lanterns" originàriament, però quan els immigrants van arribar a Amèrica el 1840, van trobar que les carabasses eren més atractives i fàcils de buidar. Avui en dia, buidar les carabasses (pumpkin carving) és una de les activitats preferides per tothom en aquestes dates.


Tornar a la pàgina principal