RECURSOS A INTERNET

2009, any Darwin:

––––––––Sobre evolució en general:

 1. http://www.paleontologia-hispana.com/recursos/index.php Fotografies, llibres recomenats, vídeos en 3D i molts enllaços d’interès, la majoria dedicats als fòssils (fotografies, procés de fossilització,...) que inclouen una molt bona pàgina plena de  recursos:

 2. http://evolution.berkeley.edu/ En anglès.

 3. http://www.grinpach.cl/Fosiles.htm Descripció molt clara de què és un fòssil i del procés de fossilització.

 4. http://www.aj-esmercadal.org/pagines/zillots.htm Utilitzada per obtenir fotografies i dades sobre les sargantanes balears i la seva especiació

 5. http://es.geocities.com/paleontofilo/los_fosiles_conceptos_generales.htm Sobre el procés de fossilització i taxonomia

 6. http://www.fosil.cl/intro.html Sobre el procés de fossilització i enllaços a temes geològics

 7. http://www.fosil.cl/geologia02.html  Escala del temps i deriva continental en moviment

 8. http://www.colossal-fossil-site.com/Pàgina molt completa amb fotos i un llistat molt important de fossils

 9. http://www.inrp.fr/Acces/Biogeo/evolut/evolprim.htm En francès. Descripció i classificació dels primats. També conté animacions interessants sobre: tectònica de plaques, embriologia,...

 10. http://www.ac-nancy-metz.fr/enseign/svt/format/qualif/capesint98/cintbio98.htm En francès. Pàgina que relaciona genètica i evolució. Per exemple es compara algun dels nostres cromosomes amb el del ximpanzé. Permet accedir a molts altres temes de biologia.

 11. http://bioinformatica.uab.es/divulgacio/genpob.html Pàgina sobre evolució de la uab. Didàctica. Amb notícies i flash. Teories evolutives, etc. També conté un apartat d’evolució humana.

 12. http://www.astrosurf.com/lombry/bioastro-evolsysvivants.htmEn francès.Pàgina sobre els mecanismes i les teories evolutives. Darwin. Molt bona.

 13. http://www.ucmp.berkeley.edu/history/evothought.html En anglès. Biografies dels personatges que han investigat sobre l’evolució.

 14. http://www.elcomercio.com/fotos/flash/galapagos/mapaiguanam.gif imatge de les illes Galàpagos

 15. http://www.chemistry.pomona.edu/Chemistry/periodic_table/Elements/Tungsten/tungsten.htm imatges de les illes Galàpagos i de la seva fauna

 16. http://www.comunidadandina.org/turismo/img/mapas/m_ecu_galapagos.jpg imatge de les illes Galàgagos

 17. http://www.evolucion-biologica.cjb.net/ En castellà. Molt didàctica.

 18. http://www.webislam.com/numeros/2003/200/temas/ciencia_evolucion.htm En castellà. Article molt complet sobre les teories evolutives i els seus autors. Pàgina relacionada amb l’anterior.

 19. http://www.evolutiondocumentary.com/ Atractiva pàgina en anglès, però atenció! CREACIONISTA (disseny intel·ligent). Potser és millor si es vol introduir aquest tema per debatre'l passar als alumnes el vídeo del nen predicador (Més a 1, 2, 3)

 20. http://menorcaweb.net/cnaturals/ En català. Web amb recursos didàctics sobre ciències naturals. Té activitats i recursos sobre evolució i una Webquest sobre el creacionisme.

 21. http://www.riverapes.com/AHAH/Timescale/Timescale_Head.htm En anglès. FLASH amb els períodes de la història de la Terra.

 22. http://orbita.starmedia.com/~genomahumano1/darwin.htm En castellà. Article sobre la teoria de l’origen de les espècies. Amb fotografies i dibuixos de Darwin.
 1. http://www.isch.edu.cu/biblioteca/anuario1999/introducc_aplicacion_de_los_prin.htm En castellà. Pàgina sobre didàctica i constructivisme.

 2. http://biogeo4t.wordpress.com/ Curs de Biologia i Geologia de 4t d'ESO de l'IES Cavall Bernat de Terrassa. En català amb enllaços i activitats.

–––––––Sobre evolució humana:

(poden també fer referència a l’evolució en general)

 1. http://www.leakeyfoundation.org/ Fundació Leakey. Notícies d’actualitat. En anglès

 2. http://www.usc.edu/dept/mda/180evolution/IMAGES/ University of Southern California. Dibuixos amb la transformació de l’ecosistema on es va originar el bipedisme, filogènia,  DNA mitocondrial,...

 3. http://www.hunterian.gla.ac.uk/collections/museum/hominid/australopithicus/afarensis/location.shtml Hunterian museum. Fotografies i explicacions de qualitat sobre els homínids.

 4. http://www.amnh.org/education/resources/rfl.php?set=b&topic_id=1&subtopic_id=16 American Museum of natural history (New York City). Fotografies i explicacions de qualitat sobre els homínids. Exposició sobre Atapuerca.

 5. http://www.bbc.co.uk/science/cavemen/ Pàgina de la BBC amb recursos didàctics, pel·lícules interactives i molta informació. Molt didàctica. D’una de les seves activitats he tret idees pel joc del bipedisme. Links molt interessants:                 
  Walking with Beastsi Becoming Human

 6. http://www.ac-creteil.fr/svt/Exo/ExoTS/phylogenie/phylogenie.htmEn francès. Classificació dels primats i diferències entre els seus cromosomes.

 7. http://topcondition.com/members/body.htm En anglès. Pàgina d’anatomia.

 8. http://global.cscc.edu/social/socbeh/anth/anth200/bipedal/.htmEsquelet interactiu del que he adaptat una de les activitats FLASH

 9. http://www.assis.unesp.br/~egalhard/humanev1.htm En portuguès. Descripció de fotografies i classificació de primats. Situació filogenètica dels humans. Comparació dels cromosomes dels primats antropomorfs. Si cliqueu passar a la pàgina següent trobareu una molt bona pàgina sobre els homínids descoberts fins el moment.

 10. http://funkymike.webdynamit.net/WEB_TS/4_PaPhEv/4_PaPhEv.html  En francès.  Conceptes generals sobre evolució i en particular d’evolució humana.

 11. http://www.astrosurf.com/macombes/fig15-6me.htm Pàgina de la que he obtingut les imatges per comparar els cromosomes de ximpanzé i els d’humà.

 12. http://anthro.palomar.edu/hominid/Default.htm En anglès. Descripcions breus de les espècies d’homínids. Imatges correctes. És pot fer una autoavaluació sobre els coneixements en evolució humana.

 13. http://www.iespana.es/homens/llishomini.htm Web personal però molt ben ordenada i clara. Actualitzada i amb imatges molt bones. Molt bona per treballar amb els alumnes

 14. http://www.gpc.peachnet.edu/~pgore/students/f97/glenda/intoaust.htm En anglès. Descripcions breus de les espècies d’homínids

 15. http://www.pbs.org/wgbh/evolution/index.html i http://www.pbs.org/wgbh/evolution/humans/humankind/index.html En anglès. Pàgines de gran qualitat, amb gràfics, vídeos, flash i imatges molt bones sobre evolució humana. Permeten trobar dades sobre altres temes.

 16. http://www.arts.ualberta.ca/~pwilloug/anthro150.htm  En anglès. Pàgina amb moltes links i articles interessants sobre etnies humanes, genoma, DNA mitocondrial, FLASH (meiosi/mitosi, PCR, estructura DNA),homínids,...

 17. http://uk.geocities.com/cataquefaras/evohumana_index.html En català. Pàgina particular de Toni Cassany. Didàctica i clara

 18. http://mapahumano.fiestras.com En castellà. Sobre les diferents étnies humanes.

 19. http://www.eresmastv.com/site/especiales/iraq/etnias/index2.html sobre etnies d’Iraq

 20. http://hometown.aol.com/darwinpage/darfinch1.htm i http://hometown.aol.com/darwinpage/hominid.htm#Transitionals En anglès. Sobre Darwin i amb links molt bones sobre els nostres origens. Molt bona

 21. http://www.ruta-imperios.com/espana/Cronicas/cro65.htm imatges i explicacions sobre les dones girafa

 22. http://fai.unne.edu.ar/biologia/evolucion/evo3.htm Pàgina en castellà de la  Universidad Nacional del Nordeste. Molt completa i amb moltes links interessants.Molt bona

 23. http://www.biopress.net/articulos/articulo0506.htm Pàgina en castellà del Museo Nacional de Ciencias Naturales, CSIC. Madrid. Amb gràfics. Homínids i origen dels humans moderns.

 24. http://www.modernhumanorigins.com/hominids.html fotos dels cranis d’homínids fòssils més repressentatius.

 25. http://www.archaeologyinfo.com/sk48.htm i http://www.archaeologyinfo.com/evolution.htm Fotografies i comentaris sobre els cranis fòssils d’homínids més importants. Molt bona

 26. http://www.cnn.com/2002/TECH/science/07/10/ancient.skull/?related Pàgina en anglès de la CNN. Article sobre el descobriment de “Toumai”, Sahelanthropus tchadensis.Amb links interessants.

 27. http://www.utexas.edu/cc/vislab/gallery/ En anglès Molt completa. Sobre anatomia humana. FLASH

 28. http://www.geneticorigins.org/geneticorigins/mito/intro.html En anglès. Amb imatges de cromosomes i videos. Diversitat humana.

 29. http://www.americanscientist.org/template/BookReviewTypeDetail/assetid/32662 En anglès. Article sobre l’origen del bipedisme.

 30. http://www.ridgenet.net/~do_while/sage/v4i4f.htm En anglès. Pàgina on es posa en dubte les dades sobre evolució humana.

 31. http://www.sindioses.org/cienciamito/primates/primates3.html En castellà. Comparació anatòmica entre els humans i la resta de primats.

 32. http://www.neuropsicol.org/Np/evol1.html En castellà. Comparació de cervells de primats i filogènia dels homínids.

 33. http://www.ridgenet.net/~do_while/sage/topics.htm#human En anglès. Articles sobre evolució humana. També sobre evolució en general.

 34. http://people.uncw.edu/albertm/ant210summer03/gracile.htm En anglès. Pàgina de University of North Carolina at Wilmington. Fotografies de fòssils d’homínids.

 35. http://www.einsteins-emporium.com/science/human-anatomy/sh219A.htm Fotografies molt clares de motlles de cranis d’homínids.

 36. http://www.pbs.org/wgbh/aso/tryit/evolution/shockwave.html En anglès. FLASH sobre la línea evolutiva humana.

 37. http://waste.ideal.es/primeraevolucion.htm i http://waste.ideal.es/primeuro.htm En castellà. Articles sobre evolució humana i els primers europeus.

 38. http://www.msu.edu/~heslipst/contents/ANP440/index.htm En anglès. Pàgina molt bona sobre evolució dels homínids amb moltes fotografies i situació geogràfica.

 39. http://dericbownds.net/evol_mind_web/evol_hommind.html En anglès. Article, força filosòfic, sobre evolució i evolució humana.

 40. http://www.cybersciences.com/Cyber/3.0/N3015.asp En francès. Articles sobre evolució humana.

 41. http://www.spacedaily.com/news/life-02r.html En anglès. Articles sobre evolució humana. Amb links.

 42. http://waste.ideal.es/primeuro5.htm En castellà. Article sobre els primers europeus per part de David Lordkipanidze: director del Proyecto Dmanisi en Georgia.

 43. http://nova.es/sinfinmix/pasado/hominidos.html En castellà. Explicacions sobre el procés d’hominització, característiques dels Homo i els Australopithecus, i biografies dels seus descobridors.

 44. http://www.enciclopediacatolica.com/r/razahumana.htm En castellà. Article que defensa l’existència de les races humanes. Curiosament, està escrit per The Catholic Encyclopedia, Volume I

 45. http://www.cnice.mecd.es/tematicas/evolucion/index.html En castellà. Pàgina del Ministerio de Educación y Ciencia amb articles i links sobre: el projecte d’Atapuerca, els fòssils a Xina, etc. Que es poden veure clicant Recursos.

 46. http://www.ub.es/SERP/EtoHom/indexC.html En català. Pàgina de la ub amb links sobre paleo-etologia dels primats, el grup Homínid,...

 47. http://www.ncseweb.org/resources/articles/8712_message_from_the_pope_1996_1_3_2001.asp En anglès. Missatge de Joan Pau II sobre l’ensenyament de l’evolució humana a les escoles

 48. http://www.ornl.gov/sci/techresources/Human_Genome/posters/chromosome/map.shtml En anglès. Es pot accedir al genoma de moltes espècies, també el dels humans, descobert recentment.