Projecte de
Postgrau (curs 1998-99) - Eduard Barba, Teresa García i David
Donat
"IMPLEMENTACIÓ D'UN CARRIL BICI PER ACCEDIR
A L'INSTITUT"
1. Introducció
El present crèdit "Implementació d'un carril bici per accedir a l'institut" és el darrer crèdit comú de l'Àrea de Tecnologia a l'ESO i es planteja com a la realització d'un projecte. Està destinat, doncs, a alumnes que acaben el 4t d'ESO, dintre d'un model de desplegament curricular semblant al de l'exemple número 1 del segon nivell de concreció del currículum d'Educació Secundària Obligatòria del Departament d'Ensenyament.
Amb la realització d'aquest projecte al final de l'Etapa, no es pretén que l'alumnat realitzi un projecte complex. En tot cas, es pretén avaluar la capacitat de l'alumnat per interrelacionar i aplicar adequadament, en un cas pràctic, els continguts i les aptituds que hagi treballant al llarg dels crèdits anteriors. Se li demanarà que apliqui en un cas concret els seus coneixements sobre el llenguatge tecnològic (dibuix tècnic, escala, simbologia,...), sobre les tècniques elementals en tecnologia (anàlisi d'un artefacte tecnològic, etapes del disseny d'una solució, utilització de materials, aplicació de normatives, propostes de la tecnologia per a resoldre un problema concret, cost econòmic d'una solució escollida,...), sobre l'electricitat (circuits elèctrics i les seves aplicacions, rigorositat i correcció en la manipulació de l'electricitat...), sobre la mecànica (energia i moviment, mecanismes transmissors, repercussió de l'ús d'alguns combustibles...), sobre l'ús de la informàtica (aplicacions de programari elemental, Autosketch, Sadex) i sobre la interacció ciència-tecnologia-societat (desenvolupament i evolució d'un artefacte tecnològic, ús de mitjans de transport públics i privats, transport i contaminació, ...).
Els continguts es treballaran a partir de la formulació d'una necessitat. S'intentarà de reproduir, quan sigui possible, els passos que se segueixen a la realitat per al disseny i adjudicació de l'obra pública. L'alumnat utilitzarà recursos diversos, que aniran des de la bibliografia especialitzada (del centre o obtinguda pels seus propis mitjans), als dossiers elaborats pel professorat de làrea de Tecnologia, des dels materials i eines de l'aula de tecnologia, als que obtinguin per compte propi. Faran recerca bibliogràfica, treball de camp, disseny i construcció en equip, presentació i defensa de propostes en públic, debats, valoracions...
Per a desenvolupar el projecte, els alumnes hauran d'haver assolit unes habilitats bàsiques en el treball d'equip. Les tasques es realitzaran en petits grups d'uns 4 alumnes, amb la finalitat d'apropar-se a la forma real de treball dintre del món de l'empresa. En diversos moments del credit, els alumnes hauran de trobar solucions a problemes dintre del seu grup i podran constatar la importància i la necessitat d'una entesa entre tots els membres, basada en el respecte de les aportacions de cadascun d'ells i en la potenciació de les capacitats i aptituds de cada component del grup. Lògicament, l'avaluació es farà en part de forma grupal i en part de forma individual, segons les activitats i els continguts que es tractin. I tant per a aquells alumnes amb majors dificultats d'aprenentatge com per a aquells que tenen major capacitat d'aprenentatge, es poden adaptar fàcilment els continguts a les seves respectives necessitats educatives especials.
Finalment, es pot dir que aquest crèdit té un cert punt d'interdisciplinarietat atesa la coincidència dels continguts que aquí es tracten amb els d'altres àrees (Educació Física, Ciències Socials...). Tot i que no és un crèdit de síntesi, podria ser interessant realitzar algunes activitats conjuntes i/o complementàries des dels Departaments del Centre d'aquelles àrees que hi estiguin interessades. La sortida en bicicleta pel carril bici, per exemple, es podria fer conjuntament amb el Departament d'Educació Física.