Projectes telemàtics anteriors
Aquí podreu fer un cop d'ull a tots els projectes telemàtics que hem anat fent fins ara amb els meus alumnes i els meus companys d'institut, excepte els d'aquest curs, que estàn exposats a la pàgina anterior.
Curs 2003-2004 a l'IES Maria Aurèlia Capmany de Cornellà de LLobregat
- Carta als Reis - Nadal 2003
- Amb alumnes d'ESO, aquest nadal hem participat en el projecte "Carta als Reis". Uns alumnes de Primària de diferents escoles de Catalunya han escrit la seva carta als reis i l'han enviat per correu electrònic. Els nostres alumnes, adoptant la personalitat d'algun dels reis d'Orient, els l'han respost i els han fet molt feliços. Les cartes i les respostes encara estan en procés de publicació, però podeu fer un cop d'ull a les cartes d'altres anys.
- Projecte "Pinta la Pau"
- Aquest curs hem tornat a participar en el projecte multilingüe "Pinta la Pau". Aquest cop amb alumnes de Visual i Plàstica de 4t d'ESO. Hem volgut apostar per la cultura de la Pau, en la línia de les movilitzacions populars que s'han donat en la nostra societat. L'ensenyament no pot ni s'ha d'aïllar de la realitat del món on viu. El projecte parteix d'un poema que ha escrit una noia israeliana de 13 anys, en el que descriu una paleta de colors molt especial i un gran desig que les persones visquin en pau. Els alumnes llegeixen el poema, el comenten i dibuixen sobre els efectes de la guerra o el desig de pau, utilitzant els colors tal i com els descriu el poema. Molt simple i molt interessant, des de tots els aspectes que hi intervenen (expressió plàstica, escrita, educació per la pau, telemàtica...).
- Projecte "Volem la Pau"
- Aquest projecte ha sorgit arran dels atemptats de l'11 de març de 2004 a Madrid. Vàrem rebre un correu electrònic d'una escola de Sâo Paulo proposant-nos que els nostres alumnes intercanviessin, amb els seus, pensaments i sentiments sobre els actes violents que es donen en els respectius països. Hi participem amb els grups de 1r A i 1r B d'ESO (Castellà) i amb el Crèdit Variable "Educació per la Pau" de 2n d'ESO. Nosaltres ens expressem en castellà i ells en portuguès braziler. Projecte que permet reflexionr en veu alta i compartir pensaments i sentiments del present amb companys d'altres països, superant barreres culturals i lingüístiques.
- Projecte "Un dia de Kidlink" 2004
- Aquest any hem tornat a participar al projecte multilingüe "Un dia de Kidlink", després de l'èxit dels cursos anteriors. Nois i noies de tot el món han escrit un diari personal on expliquen, hora a hora, tot allò que han anat fent aquell dia (tothom el mateix dia). Aquests diaris, després, els publiquen a Kidspace. A més dels diaris, els participants, també intercanvien missatges entre ells. Nosaltres hi participem conjuntament des de les àrees de Francès i de Tecnologia. Podeu fer un cop d'ull també als diaris de l'any passat i a l'article que vàrem publicar els professors i dues alumnes explicant l'experiència del curs 2002.
- Projecte "Estadística i Eleccions"
- Aquest curs hem tornat a aprofitar que hi ha hagut eleccions (enguany, al Parlament de Catalunya) per repassar de forma interdisciplinar alguns continguts relacionats amb el procés electoral, des de les àrees de matemàtiques (estadística, sondeig electoral...), de ciències socials (democràcia, sistema de partits, ideologies...), de tecnologia (excel, publicació de pàgines web...), etc. Alumnes de 4t d'ESO han fet un breu repàs als continguts esmentats i han realitzat un sondeig electoral pel barri de Sant Ildefons. Les dades recollides en el sondeig s'han processat, s'han analitzat. El projecte és una iniciativa de l'associació ACTE, que ja porta uns quants anys realitzant-la amb èxit en diferents convocatòries electorals del nostre país. Vegeu-ne els resultats d'edicions anteriors.
Curs 2002-2003 a l'IES Maria Aurèlia Capmany de Cornellà de LLobregat
- Revista Kidnoticia
- "Kidnoticia" és la revista de la secció en llengua Castellana de Kidlink, on hi hem participat amb un grup de 2n d'ESO enviant-hi un article per a la secció "La montaña más alta de mi país" del número 8 de la revista. L'activitat ha servit per aprendre a fer anar correctament el cercador Google i per aprendre a èditar una pàgina web. Cada parella d'alumnes ha fet un article amb format web (amb text, imatges i enllaços a d'altres pàgines d'interès) i després, entre tots, hem fet una fusió dels diferents articles. El resultat de la fusió de tota la informació trobada ha estat l'article que hem publicat a Kidnoticia, amb el nom de tots els autors.
- Carta als Reis - Nadal 2002 (publicació de l'any anterior)
- Amb alumnes de segon, tercer i quart d'ESO, aquest nadal vàrem tornar a participar en el projecte "Carta als Reis". Uns alumnes de Primària d'escoles de l'Hospitalet, Molins de Rei i d'altres poblacions del Baix Llobregat, varen escriure la seva carta als reis i la varen enviar per correu electrònic. Els nostres alumnes, adoptant la personalitat d'algun dels reis, els la van respondre i els van fer molt feliços. Les cartes d'aquest any no les hem publicat encara, però podeu fer un cop d'ull a les de l'any anterior. És INTERESSANTÍSSIM !
- Projecte "Un dia de Kidlink" 2003
- Aquest any tornem a participar al projecte multilingüe "Un dia de Kidlink", després de l'èxit del curs passat. El passat dimecres, 26 de març de 2003, nois i noies de tot el món varen escriure un diari personal on explicaven, hora a hora, tot allò que anaven fent. Aquests diaris, després els hem publicat a internet, a Kidspace. Els nostres diaris els han escrit alumnes de tercer d'ESO que ja des del curs passat varen començar a fer francès a la franja de crèdits variables (porten quatre trimestres i mig estudiant-ne). A més dels diaris, els participants, han començat a intercanviar missatges entre ells. Nosaltres hi hem participat des de l'àrea de Francès i des de la de Tecnologia. Podeu fer un cop d'ull a l'article que hem publicat els professors i dues alumnes explicant l'experiència del curs passat.
- Celebració del 13è Aniversari de Kidlink
- Aquest curs participarem d'algun dels actes de celebració del 13è Aniversari de Kidlink. És possible que no sigui pròpiament un projecte de telemàtica educativa, però ens ho passarem bé igualment, i també veurem el resultat de la nostra participació publicat a internet.
- Projecte "Pinta la Pau"
- Aquest curs, a rel de la guerra a l'Iraq, estem participant amb uns alumnes de 2n d'ESO en un nou projecte multilingüe de Kidlink que aposta per la cultura de la Pau, en la línia de les movilitzacions que s'han donat fins ara en la nostra societat. L'ensenyament no pot ni s'ha d'aïllar de la realitat del món on viu. El projecte parteix d'un poema que ha escrit una noia israeliana de 13 anys, en el que descriu una paleta de colors molt especial i un gran desig que les persones visquin en pau. Els alumnes llegeixen el poema, el comenten i dibuixen sobre els efectes de la guerra o el desig de pau, utilitzant els colors tal i com els descriu el poema. Molt simple i molt interessant, des de tots els aspectes que hi intervenen (expressió plàstica, escrita, educació per la pau, telemàtica...).
- Projecte "Estadística i Eleccions"
- Aquest curs aprofitem que hi ha eleccions municipals per repassar de forma interdisciplinar alguns continguts relacionats amb el procés electoral, des de les àrees de matemàtiques (estadística, sondeig electoral...), de socials (democràcia, sistema de partits, ideologies...), de castellà (anàlisi de les campanyes electorals...), de tecnologia (excel, publicació de pàgines web...), etc. Alumnes de 4t d'ESO fan un repàs als continguts esmentats i realitzen un sondeig electoral pel barri de Sant Ildefons. A més, duen a terme un simulacre de votació de les llistes que es presenten al municipi de Cornellà. Les dades recollides en el sondeig es processen, s'analitzen i es comparen amb els resultats de les meses electorals del barri. El projecte és una iniciativa de l'associació ACTE, que ja porta uns quants anys realitzant-la amb èxit en diferents convocatòries electorals del nostre país. Vegeu-ne els resultats d'edicions anteriors.
- Gimcana telemàtica
- Una activitat interessant de fer de cara a comprovar que l'alumnat sap moure's per internet i cercar informació, a més d'editar una pàgina web, amb imatges i hiperenllaços, és fer una gimcana. Aquest any el tema ha estat l'escriptora Maria Aurèlia Capmany. Vegeu una de les pàgines web que ha fet una parella d'alumnes amb el resultat de la seva cerca per internet.
Curs 2001-2002 a l'IES Maria Aurèlia Capmany de Cornellà de LLobregat
- Revista Telemàtica @urèlia
- @urèlia és la revista telemàtica de l'institut, que vam començar a fer-la el curs 2000-2001 amb alumnes de segon d'ESO. L'origen d'aquesta activitat és el Crèdit Variable "Informàtica d'Usuari" al qual se li ha incorporat alguns dels continguts del "Fem una Revista". Els alumnes aprenen i amplien els seus coneixements sobre l'entorn informàtic a més de descobrir una manera de moure's en l'entorn d'Internet. No cal dir que el formar part de la redacció d'una revista i el veure publicada a internet la seva feina els és una motivació extra. Experiència del tot recomanable de fer a qualsevol centre d'Educació Secundària.
- Mòdul "Quien soy yo?" de Kidlink
- Amb alumnes de quart d'ESO, vam participar en aquest mòdul didàctic de l'associació Kidlink.
- Revista Kidnoticia
- "Kidnoticia" és la revista de la secció en llengua Castellana de Kidlink, on hem enviat un parell d'articles.
- Carta als Reis - Nadal 2001
- Amb alumnes de segon i tercer d'ESO, el nadal vàrem participar en el projecte "Carta als Reis". Uns alumnes de Primària De l'Hospitalet i Molins de Rei varen escriure la seva carta als reis i la varen enviar per correu electrònic. Els nostres alumnes, adoptant la personalitat d'algun dels reis, els la van respondre i els van fer molt feliços. Feu-hi un cop d'ull. És INTERESSANTÍSSIM !
- Projecte "Una llave al mundo"
- Els alumnes del crèdit variable "Informàtica d'Usuari" de segon d'ESO, aquest segon trimestre han participat en un projecte de recerca i d'intercanvi telemàtic amb alumnes de centres de Mèxic. Hem buscat informació sobre Mèxic i la seva música, amb l'ajuda de cercadors telemàtics i amb la col·laboració dels alumnes mexicans que ens han fet arribar informació a través del correu electrònic. Nosaltres també els hem enviat a ells informació dels seus temes respectius (reforestació, animals en extinció, desenvolupament del cos humà, el tabac i el consum de drogues...). Ara només ens falta publicar la nostra feina a internet.
- Projecte "Un dia de Kidlink"
- El dimecres 6 de març de 2002, nois i noies de tot el món varen escriure un diari personal on explicaven, hora a hora, tot allò que anaven fent. Aquests diaris, després els vam publicar a internet, a Kidspace, i vàrem treballar a partir de les dades dels diferents diaris. Els nostres diaris els han escrit alumnes de tercer d'ESO que ja des del curs passat varen començar a fer francès a la franja de crèdits variables (quatre trimestres i mig d'estudi). A més dels diaris, els participants, intercanvien missatges entre ells. Nosaltres hi hem participat des de l'àrea de Francès i des de la de Tecnologia i hem publicat (conjuntament amb dues alumnes) un article a la revista Kidnoticia, explicant i valorant l'experiència.
- Felicitacions pel 12è Aniversari de Kidlink
- Aquest curs s'ha celebrat el 12è Aniversari de Kidlink i uns alumnes han publicat petites felicitacions. No és pròpiament un projecte de telemàtica educativa, simplement un petit exercici de redacció. No obstant, els alumnes en veure publicats els seus missatges, s'han tornat a engrescar per continuar participant de més activitats. Una "descàrrega de motivació", de tant en tant, va molt bé.
Curs 2000-2001 a l'IES Maria Aurèlia Capmany de Cornellà de LLobregat
- Revista Telemàtica @urèlia
- @urèlia és una revista telemàtica trimestral que vàrem començar a fer el tercer trimestre del curs 2000-2001, amb uns alumnes de segon d'ESO de l'institut.
- Web de Materials de Construcció
- Amb uns alumnes de tercer d'ESO, vàrem aprofitar l'estudi dels materials de construcció per a elaborar una senzilla pàgina web. Ja l'hem publicat! Feu-hi un cop d'ull.
- Mòdul "Quien soy yo?" de Kidlink
- Amb alumnes de tercer d'ESO, vàrem participar en aquest mòdul didàctic de l'associació Kidlink.
- Carta als Reis
- Amb alumnes de segon d'ESO, el nadal vàrem participar en el projecte "Carta als Reis". Uns alumnes de Primària vàren escriure la seva carta als reis i la vàren enviar per correu electrònic. Els nostres alumnes, adoptant la personalitat d'algun dels reis, els la van respondre i els van fer molt feliços.
Curs 1999-2000 a l'IES Carles Riba de Barcelona El dia 15 d'octubre de 1999, alguns alumnes de 1r d'ESO de l'IES Carles Riba i d'altres centres educatius d'arreu del món vàren escriure un diari personal de les activitats que havien fet, hora per hora, al llarg d'aquell dia. Una selecció dels diaris es va enviar per correu electrònic a la llista "KIDDAY" (dintre de la llista de distribució "Kidlink") i varen ser publicats en el web de Kidlink.
Responsables: Jaume Poch i David Donat
Coordinen: Dennis Buccola, Larissa Sato Dias i Patti Weeg
Durant el desenvolupament de la campanya electoral de les eleccions de diputats al Parlament de Catalunya, l'octubre de 1999, els alumnes de 3er d'ESO de l'IES Carles Riba i els d'altres centres educatius de Catalunya, varen realitzar un sondeig electoral sobre la intenció de vot de la gent del seu barri. Les dades del sondeig es van enviar per correu electrònic a l'Associació Catalana de Telemàtica Educativa on van ser degudament tractades i publicades en el seu Web. Aquesta activitat del sondeig electoral formava part d'un projecte interdisciplinar del propi centre IES Carles Riba, en el qual hi van participar les àrees de matemàtiques, tecnologia, plàstica i ciències socials.
Responsables: M Rosa Massa, David Donat, Marina Aragonés i Montserrat Martínez
Coordina: Ramon Cemeli
Un grup de nens i nenes de Primària del CEIP Alzina (Molins de Rei) escriuen una carta als Reis Mags d'Orient i l'envien per correu electrònic. Els alumnes de 4t d'ESO de l'IES Carles Riba, adoptant la personalitat d'algun dels tres reis, les responen a través del mateix sistema.
(Idea original de Carme Gratacòs, IES Costa i LLobera, Barcelona)
Responsables: David Donat, Dina Abizanda
Coordinen: David Donat i Carme GratacòsTreball multidisciplinar de les àrees didàctiques de Francès i d'Expressió Visual i Plàstica, dintre del projecte Comenius 1999-2000, "Les nostres ciutats i la seva història".
Presenta una selecció del monuments, carrers, personatges i tradicions característiques de la ciutat de Barcelona (Ciutat Vella).Aquest projecte ha continuat realitzant-se al llarg dels cursos següents.
Coordinen: Pilar Crivillés, Marina Aragonés i David Donat
Pàgina creada per David Donat (5 de febrer de 2000)
Actualització
19 gen. 2005