ELS ENZIMS
Objectius
Posar de manifest la presència del enzim catalasa en teixits animals i vegetals.
Comprovar l’acció de la temperatura sobre l’activitat dels enzims.
Comprovar l’acció hidrolítica de l’amilasa.
Material
- Tubs d’assaig
- Pipetes
- Gradeta
- Fogonet
- Espàtules
- Bany maria
- Retolador
- Termòmetre
Productes químics
- Aigua oxigenada
- Midó
- HCl al 20%
- Reactius de Fehling A i B
- Lugol
Productes naturals
- Trossets de fetge
- Trossets de tomata
Procediment
1.- Reconeixement de la catalasa
- Col·loca en un tub d’assaig uns trossets de fetge
- Afegeix-hi 5 ml d’aigua oxigenada
- Observa el que passa
- Repeteix els passos anteriors amb els trossets de tomata
2.- Desnaturalització de la catalasa
- Col·loca en un tub d’assaig aigua i uns trossets de fetge
- Fes bullir el tub durant 5 minuts al bany maria
- Treu tota l’aigua del tub i afegeix-hi aigua oxigenada
- Observa el que passa
3.- Acció de l’amilasa
- Col·loca en una gradeta 4 tubs d’assaig i numera’ls
- Afegeix als 4 tubs 5 ml d’una solució diluïda de midó
- Als tubs 3 i 4 afegeix-hi una mica de saliva i col·loca’ls en un bany maria amb una temperatura màxima de 37ºC durant 15 minuts
- Al tub 1 fes la reacció de Fehling
- Al tub 2 fes la reacció de Lugol
- Al tub 3 fes la reacció del Fehling
- Al tub 4 fes la reacció de Lugol
- Observa els resultats
Resultats
Explica detalladament el que ha passat en cadascun dels tres experiments.