PROCESSOS D’OSMOSI
Objectiu
Comprovar el procés de l’osmosi macroscòpicament.
Material
- Vasos de precipitats
- Pipetes
- Fogonet
- Retolador per vidre
- Espàtules
- Paper de cel·lofana
- Fil
Productes naturals
Productes químics
- Aigua destil·lada
- Sal
- Àcid acètic
- Vinagre
Procediment
Part1:
- Fes tres bossetes fent servir el paper de cel·lofana.
- Prepara una dissolució concentrada de sal.
- En la primera bosseta posa-hi aigua destil·lada, en la segona posa-hi solució saturada de sal i en la tercera aigua de la aixeta. Lliga bé les bossetes amb el fil.
- Prepara tres vasos de precipitats amb aigua de l’aixeta i en cada un d’ells introdueix una de les bossetes. Retola cada vas amb la bosseta que hi has introduït.
- Observa els resultats al cap d’un dia.
Part 2:
- Introdueix un ou de gallina en una dissolució de 50 cm3 d’àcid acètic en 150 cm3 d’aigua destil·lada (es pot fer servir el vinagre directament sense fer la dissolució)
- Al cap d’unes hores la closca s’haurà dissolt i una part de les proteïnes s’hauran coagulat per efecte de l’acidesa, aleshores canvia el medi i substitueix-lo per aigua destil·lada.
Resultats
- Explica que ha passat en cadascuna de les tres bossetes.
- Com ha actuat el paper de cel·lofana?.
- Quin paper tenen les sals minerals en els éssers vius en el procés de l’osmosi?
- Observa el que ha passat a l’ou al cap de dos dies. L’ou haurà augmentat o disminuït de mida? Per què?