Comandes bàsiques amb GNU/Linux
Accés al sistema.
login:
password:
En GNU/Linux s'inicia la sessió amb un nom d'usuari i una contrasenya a password.
Usuari root, Administrador o superusuari que pot fer el que desitgi en el sistema. Hi ha altres usuaris - "usuaris normals" -; cada usuari té una paraula de passada i uns atributs. A més cada usuari pot pertànyer a un o més grups. El fet de pertinença a un grup permetrà o no l'accés a determinats recursos del sistema.
Directori de treball: Cada usuari a d'accedir al sistema té assignat (amb permís de l'administrador) un directori de treball "home" amb tots els permisos (habitualment). Exemples: /home/lluis o /home/anna
Shell (intèrpret de comandes) o consoles: Existeixen diverses versions. Permeten editar línies de comandes per a determinades accions específiques de l'administrador. Una comanda es crida teclejant el seu nom i separant amb espais els arguments opcionals. La shell després de mostrar el prompt del sistema (# o $) espera que se li introdueixi alguna cosa, i tot plegat interpretat i executat després de polsar la tecla Retorn. Avalua el que s'ha escrit buscant en primer lloc si conté el caràcter "/" al principi. En l'en el cas que aparegui ho interpreta com un programa i ho executa. En cas contrari, examina si es tracta d'una funció (seqüència de comandos identificada per un nom unívoc) i si no ho és, comprova que sigui un comando intern o paraula reservada per executar. Finalment, superada aquestes comprovacions amb resultat negatiu, la Shell considera que es tracta d'un comando extern i comença la seva recerca en el disc en els directoris de la variable d'entorn PATH.
Comandes:
Prompt del sistema: $, #. Identifica usualment el prompt del sistema (shell o intèrpret de comandes). Indica que el sistema està preparat per executar comandos.
exit: Finalitza la sessió de treball actual.
halt: Deté i apaga el sistema. Exemples: halt -r now (Reinicia el sistema "ara") o halt -h now (Deté el sistema "ara").
passwd: Canvia la contrasenya, teclejant l'actual i confirmant la nova.
/: Directori arrel ([ROOT]).
pwd: Visualitza el directori de treball actual.
logname: Mostra el nom de l'usuari amb què s'ha fet la connexió. La informació correspon a l'usuari, terminal associat i data de connexió.
dati: Permet veure la data i l'hora del sistema i modificar-les opcionalment (això últim si és l'usuari "root"). Exemple: dati -u 1102120099 (Canvia data a 2/11/1999 i hora a 12:00 hores.)
Fitxers i directoris:
En GNU/Linux "tots són arxius". Tipus:
Arxius: Informació identificada amb un nom i que ocupa un nombre de bytes (textos, executables, etc.). Regles de noms: longitud fins a 256 caràcters; es pot usar qualsevol caràcter encara que convé rebutjar els diferents dels alfanumèrics; s'admeten i es diferencia minúscules i majúscules; els arxius que comencen per punt "." Són tractats com "ocults".
Directoris: Fitxers que contenen noms de fitxers.
Especials: Fitxers que "representen" a dispositius (impressores, discs, ...). Estan normalment en el directori /dev . Alguns d'ells són:
/dev/tty00 (Terminal primer o mòdem primer en connexió sèrie).
/dev/tty01 (Terminal segon o mòdem segon en connexió sèrie).
/dev/lp0 (Primera impressora en paral·lel).
/dev/lp1 (Segona impressora en paral·lel).
/dev/eth0 (Primera placa de xarxa "ethernet").
Tipus de fitxers:
Executables: Normalment es tracta de programes compilats i contenen codi binari (inintel·ligible per a la majoria dels humans, però no així per al ordinador). Els atributs o permisos d'execució estan actius.
Binaris: Són empleats habitualment per programes capaços de processar el seu contingut. Exemples: imatge, arxiu indexat, etc.
Text: Contenen fonamentalment caràcters alfanumèrics en format llegible. Exemple: programa font.
Dispositiu: Arxiu assignat a un dispositiu físic (particions de disc, terminal, cdrom, cinta, ports d'impressora, etc.). Aquests arxius estan en el directori /dev
Atributs i permisos. En un sistema multiusuari com Linux han d'existir mecanismes que evitin llegir, modificar o suprimir un arxiu confidencial, o realitzar certes operacions que impliquin cert risc (com pot ser l'apagat d'un servidor). Cal comptar amb un sistema de permisos per al usuari que crea un arxiu, per als del seu grup o per a altres aliens al mateix, en relació amb uns interessos comuns. A l'executar-los es visualitzen els permisos dels arxius sota el següent format (vist en KDE):
Des de KDE, i fent clic amb el botó de la dreta sobre el fitxer del qual en volem veure els permisos, triem l'opció de Propietats. Veurem: Nom, tipus, localització, mida, on es troba muntat, espai lliure de la unitat on es troba muntat el directori, els permisos d'usuari, de grup i d'altres.
Apuntar que en línia de comandes, en les propietats del fitxer hi surten 10 caràcters:
El primer una – o una d (si és arxiu o directori)
Els altres 9 es classifiquen en grups de 3 (usuari, grup i altres), i a la vegada cada grup amb les lletres rwx (read, write i execute). On aparegui "-" es no té permís.
La comanda chown, canvia el propietari d'un arxiu o un directori.
Altres comades:
cp. Còpia arxius.
mv. Mou arxius d'ubicació.
ln. Permet que pugui existir un "contingut" amb diversos noms d'arxius creant un enllaç.
rm. Esborra arxius i directoris.
find. Mostra en pantalla fitxers i/o directoris atenent a opcions determinades.
ls: Llista arxius i directoris d'un directori. Usos:
cd.: Canvia el directori actual de treball. Permet indicar el camí des del directori arrel "/" o des del de treball. Altres:
cd .. (Ens mou al directori anterior).
cd / (Ens mou al directori arrel).
cd (Ens mou al nostre directori origen "home", igual que cd ~).
mkdir: Crea directori.
rmdir.: Esborra directori.
...
|
|
---|