Introducció  

              Cada dia són més els àmbits de la vida quotidiana que es plantegen la necessitat d’utilitzar la tecnologia de la informació i la comunicació. L’educació i l’escola no poden quedar enrera, i ja no tan sols per ajudar els alumnes a aprendre “continguts de les diferents matèries”, sinó també per a preparar-los per afrontar un futur que girarà cada vegada  més entorn d’aquestes tecnologies.  

               Som ja uns quants mestres i professors que hem vist com l’alumne se sent més motivat quan treballa amb l’ordinador. Dongue’m-li ara la possibilitat de treballar amb  Internet, que ens permet trencar barreres tant d’espai com de temps. Internet serveix com a font d’informació, ajuda a l’alumne a ser més autònom, a perdre decisions, a treballar les diferents destreses de comunicació, les estratègies de recerca,..., però sobretot ens ajuda als professors de llengües estrangeres a “portar realitat a les nostres aules”, al permetre la comunicació amb membres d’altres països i cultures, l’intercanvi cultural, i la participació en projectes internacionals. Utilitzant la Internet “correctament” l’alumne fa molt més que buscar o compartir informació en anglès o qualsevol altra llengua. L’alumne llegeix, sintetitza, escriu, pregunta, respon, navega, fa enquestes, tria, pren decisions, formula, escolta, parla, pensa, decideix, redacta, etc. Si  a més aconseguim que es comuniqui amb alumnes estrangers, li estem aportant una audiència real i dotem de significat  les tasques que es fan a l’aula.  
      
               De res serviria, però, utilitzar aquestes eines sinó estan intencionadament integrades al currículum de l’assignatura i adaptades a la realitat dels nostres centres. Sota aquestes premisses ha estat creat el crèdit “Virtual English”, una nova manera de veure l’aprenentatge i l’ensenyament de l’anglès basat en la integració d’Internet a la programació i al currículum de l’anglès en els nivells de l’Ensenyament Secundari Obligatori. 
     

               “Virtual English” és un crèdit d’ampliació d’anglès destinat a alumnes del segon cicle de la ESO. S’aconsella que el realitzin alumnes que estiguin familiaritzats amb l’ordinador o que en tinguin les nocions bàsiques. Durant aquest crèdit els alumnes treballaran diferents aspectes de l’àrea de la llengua anglesa, especialment la lectura i l’escriptura, i al mateix temps aprendran a utilitzar diferents serveis de la Internet. A part de treballar alguns continguts gramaticals i culturals es dóna molta importància als aspectes procedimentals així com a la recerca, l’auto-assessorament o implicació en la marxa del crèdit i a l’organització i planificació del treball tan individual com cooperatiu. 

               “Virtual English” té  com a objectius primordials la millora de la llengua anglesa i fomentar l’ús de la Internet per a efectes pedagògics. Durant el crèdit els alumnes seran portats a diferents webs relacionades amb l’aprenentatge de l’anglès i amb l’intercanvi cultural i social. A part de realitzar les diferents tasques del crèdit, els alumnes també aprendran com trobar amics virtuals, com participar en projectes, com aportar escrits, trobar informació, col·laborar en revistes electròniques, practicar la gramàtica... Aconseguirem que almenys alguns d’ells continuïn visitant aquestes pàgines quan tinguin Internet a casa seva i practiquin així el seu anglès?? 

               Cal remarcar dos objectius més del crèdit. L’un es el fet d’apropar a l’alumne a d’altres cultures. Mitjançant l’intercanvi de  missatges amb alumnes de la seva edat i residents a diferents països i  amb la visita de  webs que també tenen aquesta finalitat els nois i noies aprenen que cada país i cultura són molt diferents. L’altre objectiu és la implicació dels alumnes en el seu propi procés d’aprenentatge, fent-los conscients del que han d’aprendre, del que aconsegueixen, del que és difícil, del que els agrada i avorreix, i sobretot dotant-los d’un espai on puguin expressar les seves reflexions i opinions. 
     

               El crèdit consta de 5 unitats, cadascuna d’elles amb activitats molt variades que pretenen apropar l’alumne en el món informàtic i a millorar la llengua anglesa. Són les següents: 

      1. Introducing yourself and talking about your world (presentar-se un mateix i parlar del teu entorn), on els alumnes practicaran aspectes bàsics del processador de textos i del correu electrònic i milloraran les destreses de lectura i escriptura al voltant del tema de les descripcions personals i de l’entorn (cases, famílies, amics, escola....).
      
      2. Towns, customs and traditions (pobles, costums i tradicions) on els alumnes aprendran com  navegar  per internet, visitaran webs interessants pel que fa referència a l’aprenentatge de l’anglès i llegiran i escriuran sobre els aspectes socials i culturals que fan que una cultura sigui diferent de les altres. 
      
      3. Hobbies and needs (hobbies i necessitats), on els alumnes faran pràctica amb els motors de cerca d’internet i compartiran textos sobre passatemps i divertiments propis de l’edat. 
      
      4. Giving opinions (expressar opinions personals), on els alumnes tindran la oportunitat de participar en un “Txat” i aprendran com expressar les seves idees, opinions, contradir, corroborar, etc., en anglès. 
      
      5. Travelling around  (viatjant pel món), on els alumnes buscaran i destriaran informació trobada a internet per a confeccionar una mini-guia turística sobre Catalunya que penjaran  a la  web.
               
              Cada una d’aquestes unitats acaba amb dos missatges que ha d’escriure cada alumne i que serà enviat per correu electrònic: l’un per a un amic estranger (on escriurà sobre aspectes relacionats amb el tema de la unitat) i l’altre pel mateix professor (on l’alumne expressarà les seves reflexions sobre la marxa del crèdit). Hi ha una guia per a cadascun dels dos tipus de missatge,  per tal d’ajudar l’alumne tan pel que fa als aspectes de llengua (estructura, vocabulari, aspectes gramaticals...) com de contingut. 

      
               “Virtual English” no és un crèdit tancat ni acabat. La mateixa naturalesa del mitjà a través del qual es porta a terme -internet- facilita la seva remodelació constant. Així, una vegada rebuts els comentaris i reflexions tant d’alumnes com de professors que l’estan experimentant, es poden introduir modificacions que facilitin la seva marxa i adaptació als centres. Ja per acabar, només dir que els equipaments i les infrastructures actuals del centres han estat sempre present en la creació de les diferents activitats del crèdit, la majoria de les quals es poden realitzar sense connexió. Esperem que tot plegat es pugui anar millorant en un futur gens llunyà. 

    DOLORS PERMANYER
    dpermany@pie.xtec.es
     
 back