LECTURES RECOMANADES

A continuació teniu la llista de llibres, entre els quals podeu escollir les lectures del segon trimestre

Els llibres estan organitzats segons el gènere i la dificultat de la lectura(de menys a més). De tota manera, aquesta classificació només és indicativa. Si us costa llegir, comenceu per les primeres novel.les i si sou grans lectors, arrisqueu-vos amb obres més complexes.

Les lectures introduïdes per un cercle verd es troben a la biblioteca del centre

 

NARRATIVA DE CIÈNCIA FICCIÓ I FANTASIA
NARRATIVA DE TERROR

 

NARRATIVA DE CIÈNCIA FICCIÓ I FANTASIA

 

Eragon, Christopher Paolini

En aquesta novel.la fantàstica, primer volum d’una trilogia, el protagonista, Eragon, trobarà una pedra preciosa enmig del bosc que li canviarà la vida i el destí del seu regne. Iniciarà un viatge,que el convertirà en un heroi, i en el qual s’endurà també el lector, que es submergeix en l’aventura i se sent part d’aquest món màgic, fortament influenciat per la trilogia de Tolkien.

Interfase amb mosca, J. Carbó

La vida del protagonista d’aquest relat canvia totalment quan inicia una relació ben especial amb una mosca vironera, intel.ligent i sense escrúpols, que amenaça de controlar la voluntat del protagonista i suplantar, fins i tot, la presència de la seva estimada.

Viatge al centre de la Terra, Jules Verne

Aquesta és una novel.la de ciència-ficció i aventures d’un dels autors francesos més coneguts. La història es centra en un professor que, juntament amb el seu nebot i un guia, entren a través d’un volcà en direcció al “centre de la Terra”. Una aventura que explora un territori encara inconegut.

Trajecte final; Manuel de Pedrolo
Aquest recull aplega set contes de ciència-ficció que presenten mons nous i fantàstics a partir de personatges d'aparença normal que s'involucren en conflictes insòlits.

Robbie i altres contes, Isaac Asimov

Aquest és un recull de quatre contes d’Isaac Asimov, un dels escriptors de ciència-ficció més destacats. Tots tenen com a protagonistes els robots o el món de la robòtica i presenten una societat del futur que ens farà replantejar moltes coses.

El clan de la lloba; Maite Carranza

El clan de la lloba és el primer volum d'una nova trilogia anomenada La guerra de les bruixes, que s'inscriu dins el corrent de novel·la fantàstica. El principal fet diferencial d'aquesta trilogia és que l'autora situa la novel·la en un poble del Pirineu, i, especialment, que utilitza tota una tradició i una mitologia nostrada, centrada en el món i la història de les bruixes, on també hi tenen paper diversos elements i animals de la natura, així com dones d'aigua, follets, esperits, ...

M.A.X., Àngel Burgas

És l’any 2054 quan dos adolescents es dediquen a connectar-se al M.A.X., un joc virtual que els porta per aventures policíaques i d’intriga. Convertits en investigadors privats, viatgen a l’Empordà de l’any 2000 i han de resoldre el cas d’uns avis desapareguts. Però el M.A.X. crea addicció.

Aquesta història, original i entretinguda, us enganxarà des del principi al final.

El hòbbit, J.R.R. Tolkien

Coneixeu la trilogia de El senyor dels anells? Doncs no us perdeu aquesta obra anterior.El Hobbit és un llibre de fantasia localitzat a la Terra Mitjana, en què un hòbbit anomenat Bilbo emprèn unes aventures per recuperar els tresors que guarda un drac. En Bilbo va acompanyat d'en Gàndalf (també personatge del llibre El Senyor delsAnells) i de tretze nans. Una història fantàstica en la qual el lector se sent transportat a l'univers creat per l'autor d'El senyor dels anells

La pell freda, Albert Sánchez Piñol

Aquest és un dels llibres més venuts i traduïts de la literatura catalana contemporània. Tal com el mateix autor defineix la seva novel.la, es tracta d’un “malson”. Un malson per al protagonista i per al lector, que s’endinsarà en un món fantàstic ple de sorpreses on res és el que sembla, com la vida mateixa. Us enganxarà!

NARRATIVA DE TERROR

Relats de fantasmes; Steven Zorn

Un viatger comparteix la cabina d’un vaixell amb un mort vivent...Un petit orfe rep la visita de dos nens fantasmes... Vuit contes misteriosos i fantàstics plens de sorpreses.

Històries de fantasmes; Roald Dahl

Roald Dahl ha escollit les catorze històries de terror que ell considera millors. Resultat: una selecció de relats misteriosos i sensibles que ens fan posar la pell de gallina. Qui pensi que el terror és "sang i fetge" s'adonarà que està equivocat.

 

El llit sota la tomba. Antologia de la narrativa de vampirs.

El mite del vampir s'ha anat perpetuant al llarg dels segles en la literatura universal. És el representant i la metàfora adequada per als terrors més atàvics, els que relacionen la voluntat humana amb les addiccions.

L’ombra sobre Innsmouth, H.P. Lovecrafft

En un viatge de turisme el protagonista de l’obra s’atura ocasionalment en un ruïnós poble mariner, al qual ningú gosa acostar-se per les llegendes que s’expliquen sobre els seus estranys habitants.Una atmosfera misteriosa impregna aquesta obra mestra de la literatura de terror

Muntanyes maleïdes; Pep Coll
Amb aquest llibre Pep Coll inicia un viatge per la fantasia i l'humor dels habitants de les valls pirinenques. De les boques esdentegades dels últims vells dels Pirineus, l'autor ha escoltat més de 150 històries fabuloses d'esllavissades de neu i de barrancades de fang, d'homes-llop i de dones-pantigana, de morts que tornen de l'altre món i de vius que emigren cap a la ciutat.

El gat negre i altres relats, Edgar Allan Poe

En els relats d’aquest volum hi ha tot un ventall de maneres d’apropar-se a la literatura de terror: espais tancats, amors fúnebres, tombes, i la típica opressió psicològica que prové d’allò que és extraordinari.

Una volta de rosca, Henry James

Una cèlebre novel.la de terror psicològic: casa aïllada al camp, atmosfera trista, dos nens enigmàtics, una institutriu amb molta por i uns fantasmes que van i vénen. Una joia de la literatura de terror fins i tot versionada al cinema per Alejandro Amenábar a Los otros

Tot és definitiu: catorze contes obscurs; Stephen King

Amb la lectura d'aquests catorze contes obscurs, emprendràs un viatge captivador i esgarrifós per linconegut on la por i l'angoixa, el sarcasme macabre i la melanconia descobreixen l'essència del millor Stephen King .


NARRATIVA D’AVENTURES

El regne de Kensuke, Michael Morpurgo

Una novel.la en què els protagonistes són un jove que ha naufragat en una illa que sembla deserta i l’únic habitant d’aquest indret, un avi que hi va anar a parar després de la segona guerra mundial. Entre tots dos s’estableix una amistat molt especial.

L'ombra del caçador; Miguel Larrea

Es tracta d'una novel.la d'aventures, trepidant com totes les que estan protagonitzades pel jove Kip Parvati, un noi que somia a ser capità de vaixell.

Escola de Robinsons; Jules Verne
Sembla que els protagonistes d'aquesta novel.la naufraguen en una illa deserta, on s'hauran d'espavilar per sobreviure. Però no tot és com sembla.

Miquel Strogoff, Jules Verne

Miquell Strogoff és el correu del tsar, un valent siberià que arrisca la vida per travessar l’estepa i dur un missatge que pot canviar el destí d’un imperi. Una trepidant aventura que ens farà viatjar per Sibèria en una època en què l’aventura encara era possible.

L’illa del tresor, R. L. Stevenson

Narra les aventures de Jim Hawkins en la seva expedició per a la recerca d’un tresor a bord de l’Hispaniola, vaixell governat per un escamot de pirates. El jove protagonista viurà una aventura plena de riscos i emocions que l’ajudaran a créixer com a persona.

 

NARRATIVA DE SENTIMENTS

 

Amors maleïts ; J. Mata

L'Elisenda no esperava que el seu pare li donés aquell llibre antic que hauria de canviar totalment la seva vida. Poc després, en llegir-lo, ella sabria per què el pare no veia amb bons ulls les seves relacions amb el Gerard i per què la mare va intentar matar-la quan era menuda. Amb tot, l'Elisenda no accepta que un passat incert hipotequi el seu futur. Esbrinant les causes del malefici familiar potser trobarà la forma de trencar-lo...
L'amic retrobat

L'arribada de Hitler al poder el 1933 posa punt final a l'amistat de dos companys d'escola. Un d'ells és jueu, l'altre és membre d'una de les famílies més aristocràtiques de Suàbia. Al llarg d'un any ho havien compartit tot, però arriba un moment en què les seves diferències esdevenen insalvables. El jueu deixarà Alemanya per anar-se'n a Amèrica i oblidar allà el seu país nadiu i el seu gran amic. Trenta anys després, sense esperar-s'ho, el retrobarà novament.

El violí d'Auschwitz

Història corprenedora que posa de manifest la dignitat i la capacitat de resistència d'una persona davant l'adversitat més terrible.“El poder de la música contra l’horror nazi”

Raquel, Isabel-Clara Simó

El diari d’una noia valenta, inconformista, i amb problemes...

Molt lluny de qualsevol altre lloc; Ursula K. Le Guin

Owen Griffiths ens relata els fets crucials que es van esdevenir a partir del seu dissetè aniversari (quan el seu pare li regala un cotxe nou de trinca, però també quan coneix la Natalie Field, una companya de l’institut que vol ser compositora). No és la història d’un noi que vol ser com tots, i si pot ser, el millor en bàsquet i el més sol·licitat per les noies, sinó la d’uns pocs moments decisius en el descobriment del món d’un noi amb una vida interior molt rica que vol conèixer les coses a fons.

El guardià al camp de sègol, J.D. Salinger

Els dos llargs dies que Holden Cauldfield, el jove protagonista, passa a Nova York són la seva fugida personal. Fuig del món dels adults, un món que rebutja, intentant protegir la seva infantesa, un territori pur que ja no és el seu. Holden Cauldfield sap que s’està fent gran i que no pot deturar aquest procés natural; es rebel·la i, volent actuar contra l’inevitable pas del temps, el noi opta per un camí incert i de difícil tornada...

Vint-i-dos contes , Mercè Rodoreda

Mercè Rodoreda va escriure aquests vint-i-dos contes mentre era a l’exili de Ginebra. D'aquí que el tret comú del recull podria ser la tristor i la desesperança que creen la guerra. La majoria dels contes presenten personatges enfrontats a dificultats reals o imaginàries, però que els donen en general una visió pessimista de la vida.

NOVEL.LA DETECTIVESCA

 

El curiós incident del gos a mitja nit; M. Haddon

Aquesta és una novel·la que no s’assembla a cap altra. El narrador, Cristopher Boone, té quinze anys i pateix una forma lleu d’autisme.Aquest jove decideix intentar resoldre el cas de l’assassinat del gos de la seva veïna, tot inspirant-se en les novel·les de Sherlock Holmes, que admira i coneix prou bé.Es tracta d’un relat tendre, amb pinzellades d’humor.

La primera agència de dones detectives, Alexander McCall Smith

Mma Ramotswe, mestressa de la primera agència femenina de detectius de Botswana, és la protagonista d’aquesta saga de novel.les en què actua amb el sentit comú a l’hora de resoldre els enigmes que li proposen els seus clients.

Són novel.les deliciosament diferents, divertides, de contingut molt senzill però que mostren una visió d’Àfrica allunyada dels tòpics negatius amb què els occidentals la veiem. Les llegireu d’una tirada!!

Històries imprevistes; Roal Dahl

Es tracta de setze relats àcids i macabres plens d’humor negre, sorpreses esgarrifoses i girs inesperats, plens d’extravagants personatges. Amb els elements extraordinaris, el sentit de l’humor de sempre i l’enginy que el caracteritza, Roald Dahl ens mostra, una vegada més, el seu domini del sobrenatural, el terror i l’humor alhora que supera, com sempre, les expectatives de tots els lectors, ja siguin grans o petits.

Contes per a nens i nenes políticament correctes; J.F. Garner

Què passa si agafes els contes tradicionals i els modernitzes i els passes pel sedàs del llenguatge políticament correcte? Si qui ho fa té sentit de l'humor en surt una bona crítica a tot allò políticament correcte i un llibre fàcil i divertit.

T'hauria de caure la cara de vergonya; S. Pàmies

Amb aquest recull Pàmies ens presenta tot un seguit de personatges: alguns neuròtics, altres babaus, un fins i tot encara no ha nascut. Són històries de l’absurd però que t’arrenquen un somriure dels llavis o fins i tot una riallada

Calaveres atònites; Jesús Moncada
Es tracta d’una sèrie de narracions que giren al voltant de personatges d’un mateix poble. Històries crítiques, divertides, sorprenents i humanes, representen una manera divertida i tendra de reflectir la vida d’un poble, amb les seves xafarderies, complicitats i enveges. Tot això de la ploma d’un dels més reconeguts autors de la literatura catalana actual, Jesús Moncada.