Que és Joomla? Joomla és un dels millors Sistemes de Gestió de Continguts (SGC) que li permetra tenir a vosté o al seu centre una web dinàmica e interactiva fàcil d'instal.lar i amena de mantindre amb uns bàsics coneixements d'informàtica.

Destaca principalment per la seva potencia i sol.lidessa, les seves multiples posibilitats de configuració i una interfície molt intuitiva per la gestió comoda dels continguts.

h
 

Aquesta web va dedicada especialment al col.lectiu de la XTEC, per la qual cosa algunes referències especifiques no són a l'abast dels altres usuaris, encara que esperem que el nostre projecte pugui ajudar a tothom.

Altres Comunitats Autònomes, com la de Castellà-la Manxa, han adoptat aquest SGC per tal promociona la creació de Webs als seu centres

 

Origens La versió Open Source de l'anterior SGC Mambo ara ha passat a dir-se Joomla. Davant de la idea de fer de Mambo un producte plenament comercial, el grup de programadors que mantenien el projecte Mambo Open Source s’han deslligat de l’empresa que el va crear en els seus inicis, amb la intenció de seguir oferint un  producte Open Source.

En principi, tota la comunitat ha ofert un gran recolzament a aquesta idea, i el primer pas ha estat rebatejat el CMS amb el nom de Joomla, paraula que provinent del Swahili “jumla” i que significa “Tots Junts”.

Aquest nou projecte va iniciar-se a l’estiu del 2005 i ara els programadors ja han ofert  la versió v.1.0.7 del producte. Cada dia aquets SMG guanya nous adeptes i tothom i vol aportar el seu granet de sorra.

 
 

Com Funciona? Joomla està programat en lleguatge PHP (Hypertext Pre Processor) i SQL (Structure Query Language). Utilitza MySQL com a base de dades. Tan PHP com MySQL són programes OpenSource (de lliure distribució i ús) i al èsser una aplicació web, funciona en qualsevol servidor de pàgines web.

És pot instal.lar en un ordenador qualsevol (com a servidor per a fer proves o una intranet) o publicar el noste lloc web a la xarxa: en una empresa proveedora de serveis de hosting o en el nostre cas específic en el nou servidor de la XTEC.

h
 

El funcionament de Joomla es porta a terme gràcies als seus dos elements principals:

1. La base de dades Mysql: allí és on s'emmagatzema tota la informació i la major part de la configuració del sistema, d'una forma ordenada i en diferents taules, les quals cadascuna d'elles guarda informació específica i determinada.

2. Els scripts PHP: són els que executen les accions de consulta i relaitzen modificacions en les taules de la base de dades, convertint les dades en simples pàgines web interpretable pels navegadors d'Internet.

   
 

Algunes de les característiques principals de Joomla són:

 • Senzill d’instal·lar al servidor i fàcil d’utilitzar amb pocs o nuls coneixements de PHP i MySQL. Està totalment automatitzat.
 • Una extensa i creixent comunitat d’usuaris i programadors.
 • Integrament desenvolupat amb PHP i MySQL. Eficàcia i versatilitat.
 • Incorpora diferents nivells d’usuaris, permeten múltiples i diferenciades gestions i publicacions.
 • Sindicació de continguts (RSS)
 • Programació de les publicacions (es pot programar la publicació i la desaparició automàtica d’un contingut segons la data)
 • Editor de continguts basat model WYSIWYG. El contingut d’un article s’afegeix com si es treballes en un editor de text.
 • Sistema d’administració senzill i avançat. Totalment visual.
 • Múltiples plantilles escrites en HMTL i CSS configurables, per tal de canviar l’aspecte de la nostra web.
 • Estadístiques bàsiques d’accés a la nostra web.
 • Sistema d’enquestes, llibre de visites, publicitat,foros, chats, galeries fotogràfiques, correu, missatges provats,…. totalment configurables i/o eliminables.
 • Accés dels usuaris segons un arbre de permisos.
 • Possibilitat d’ampliar els serveis a través de “components” i “mòduls2.
 • I el més important Joomla! es distribueix sota llicencia GNU/GPL ,per la qual cosa es totalment gratuït.
 • A diferència d’altres SGC,tipus Nuke, que tots tenen un aspecte similar, les webs creades amb Joomla tenen milers de plantilles que es poden descarregar d’Intenet i configurar-les al gust.
  .