Recursos complementaris


CD-ROM:

BIOSCA, Eloi; SANCHO, Marta; VINYOLES, Teresa. Viure en un castell de la frontera. Passeig virtual pels segles XI i XII. Edicions U.B. Barcelona. 2000  

Conté una reconstrucció completa en realitat virtual del castell de Mur (Pallars Jussà) tal com deuria ser als segles XI i XII, abundant informació sobre la vida quotidiana i unes activitats didàctiques per a secundària.

L'obra ha estat possible gràcies a una llicència per estudis concedida pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya (DOGC núm. 2622 de 20.4.1998), el qual n'ha repartit un exemplar a tots els instituts de Catalunya. Es troba a la venda a les llibreries.

Per veure una "demo" en versió reduïda visiteu: http://www.xtec.es/~ebiosca

VIDEO:

BIOSCA, Eloi; QUESADA, Santiago. Terra de Marca. Vilafranca Televisió, 1997. Vilafranca del Penedès.

És un recorregut per les torres, castells i palaus des del segle X fins al XVI al llarg de les comarques que havien estat frontera amb l'Islam: Baix Llobregat, Anoia, Bages, Segarra, Alt Penedès, Garraf, Baix Penedès, Tarragonès, Alt Camp i Conca de Barberà.

 

LLIBRES:

BIOSCA, Eloi; VINYOLES, Teresa; XORTÓ, Xavier. Des de la frontera. Castells medievals de la Marca. Edicions de la Universitat de Barcelona. Fundació Castellet del Foix. Barcelona. 2001. Inclou el CD-ROM.

Llibre d'amena lectura amb abundants fotografies. Mostra la formació i l'evolució de les terres de Marca de tots els comtats catalans en una àrea molt extensa compresa entre el Montsec i Tarragona des del segle X fins al XVI. El contingut està estructurat en 64 capítols curts centrats especialment en la vida quotidiana.

Inclou el CD-ROM amb la reconstrucció virtual del castell de Mur: Viure en un castell de la frontera. Passeig virtual pels segles XI i XII.

CATALÀ I ROCA, P. (dir.). Els castells catalans. 6 volums. Rafael Dalmau Editor. Barcelona, 1967-1990.

Tot un clàssic de la castellologia catalana. Conté els principals castells de Catalunya distribuïts per comarques i a cadascun hi apareix un extens contingut històric, cronològic i geneaològic. 

Catalunya Romànica. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1984-1998. 27 volums.

Obra magna d'obligada referència per a conèixer en detall totes les esglésies i els castells romànics de Catalunya.

COLL, Antoni. Guia dels castells del Gaià. Barcelona. 2000. Copy Luz 

Conté una breu descripció històrica i arquitectònica sobre cadascuna de les torres i castells de la vall del Gaià, així com propostes d'itineraris i maneres d'arribar-hi (carreteres, excursions a peu, etc).

SABATÉ, Flocel. La gent dels castells. Igualada. Ed. Montcalet. 1999

Llibre destinat a adolescents. Profusament il·lustrat amb dibuixos. Se centra en la història de la Conca d'Òdena entre els segles X i XV al voltant dels castells.

HERNÀNDEZ, F.X: Història militar de Catalunya. Vol. I. Barcelona, 2001. Rafael Dalmau Editor.

Ofereix una visió de l'expansió sobre la frontera i l'origen del feudalisme des del punt de vista de la tecnologia militar i la geoestratègia política. Especialment interessants són les seves hipòtesis i conclusions.
 

DOSSIER DE REVISTA:

BIOSCA, Eloi; XORTÓ, Xavier: Viatge a la frontera. Dues rutes pels castells de la Marca. Setmanari: La Fura. Núm.1055. 22/28 Novembre-2002. Vilafranca del Penedès.

 

Explica dues rutes amb cotxe i a peu, amb indicacions del camí, per conèixer els castells del Penedès històric i del Gaià.