Des de la frontera

BIOSCA, E; VINYOLES, T; XORTÓ, X. Des de la frontera. Castells medievals de la Marca. Edicions de la Universitat de Barcelona. Fundació Castellet del Foix. Barcelona. 2001. 350 pàgines, 280 fotografies. Inclou el CD-ROM.

COMPRAR

Oferim unes pinzellades d'història, és a dir, de vida. Al llarg de les següents pàgines trobareu una panoràmica sobre les terres catalanes que van ser frontera amb l'Islam durant els segles X i XI i la seva evolució posterior fins al segle XVI.

L'espai geogràfic escollit és la frontera nascuda després de la conquesta de Barcelona sota el patrocini dels francs, l'any 801. És un territori que s'estén del Llobregat fins al Gaià, i del Cardener cap al Segre, fins a la serra del Montsec.

Ens apropem, sobretot, a la vida dels homes i les dones dels temps medievals i als seus conflictes. Són la gent que va colonitzar la terra i la va continuar treballant i defensant al llarg del temps, que va construir els castells i que formà i poblà les viles.

El contingut està estructurat en capítols curts, il·lustrats amb abundants fotografies en color de les restes dels castells i fortificacions que configuren el paisatge -i potser també el tarannà- de l'espai mutant que era aquesta franja de territori que hi havia entre els musulmans i els comtats catalans, per la qual la naixent Catalunya s'expandia lentament. Finalment, aquesta obra inclou un CD-ROM amb la reconstrucció en realitat virtual del castell de Mur (Pallars Jussà), la qual permet passejar a temps real per l'interior d'un castell de frontera tal com deuria ser als segles XI i XII. És un viatge a la història, memòria col·lectiva, memòria de pedra i memòria de lletra sobre pergamí, darrera la qual hi hem sentit bategar la vida dels homes i les dones dels temps feudals.