Parar taula

Barcelona. Fragment del mural de Sant Quirze de Pedret. Detall d'una taula parada. Segle XII. MNAC. Foto(Mérida/Sagristà/Calveras). Com es parava la taula?
 

 

Eren gaire refinats menjant?  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ganivet de ferro. Dept. Hist. Medieval. U.B

La taula dels senyors estava parada amb molta cura.

La taula sempre es cobria amb tovalles i es feien servir tovallons. El primer que es posava i l’últim que es treia era el pa, el vi i el saler.  Es feien servir culleres i ganivets, però no forquilles.

La vaixella estava formada per talladors, anaps o copes, escudelles, gerres i ampolles per servir la beguda. La vaixella podia ser de terrissa, de fusta o de metall. Per als banquets i celebracions els senyors tenien també vaixelles de metalls preciosos.  

 

tornar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cassola. Laboratori d'arqueologia. Dept. Hist. Medieval. U.B.

Tothom acostumava a tenir la seva escudella, per menjar aliments líquids o pastosos, és a dir, que feia el servei del plat fondo; també acostumaven a ser individuals els ganivets i les copes, si bé de vegades la copa era compartida pel matrimoni.

La imatge de veure com als banquets medievals es menjaven una cuixa sencera de bou agafant-la amb les mans i estirant-la amb les dents no respon a la realitat històrica dels banquets senyorials, ja que la carn era presentada a taula tallada a bocins petits, sobre un tallador. El tallador era un plat pla bastant gran del qual menjava més d’una persona.  A partir del segle XIII ens arriben textos que parlen de l'etiqueta a taula i expliquen com s'ha de tallar i servir la carn a les taules senyorials.

tornar