![]() |
|
![]() |
Com es parava la taula? |
|
![]() |
La taula dels senyors estava parada amb molta cura. La taula sempre es cobria amb tovalles i es feien servir tovallons. El primer que es posava i l’últim que es treia era el pa, el vi i el saler. Es feien servir culleres i ganivets, però no forquilles. |
La vaixella estava
formada per talladors, anaps o copes, escudelles, gerres i ampolles per servir
la beguda. La vaixella podia ser de terrissa, de fusta o de metall. Per als
banquets i celebracions els senyors tenien també vaixelles de metalls
preciosos.
|
|
![]() |
Tothom acostumava a tenir la seva escudella, per menjar aliments líquids o pastosos, és a dir, que feia el servei del plat fondo; també acostumaven a ser individuals els ganivets i les copes, si bé de vegades la copa era compartida pel matrimoni. |
La imatge de veure com als banquets medievals es menjaven una cuixa sencera de bou agafant-la amb les mans i estirant-la amb les dents no respon a la realitat històrica dels banquets senyorials, ja que la carn era presentada a taula tallada a bocins petits, sobre un tallador. El tallador era un plat pla bastant gran del qual menjava més d’una persona. A partir del segle XIII ens arriben textos que parlen de l'etiqueta a taula i expliquen com s'ha de tallar i servir la carn a les taules senyorials. |
|