matemàtiques visuals

El diagrama de caixa (box plot)

Un diagrama de caixa (box plot en anglès) és una forma de representar un conjunt de dades gràficament.

Consisteix en un segment l'extrem esquerre del qual és el mínim del conjunt de dades i l'extrem dret el màxim. Sobre aquest segment es dibuixa un rectangle amb el costat esquerra situat al primer quartil de les dades i l'extrem dret al tercer quartil. La mediana o segon quartil es representa amb una divisió interna d'aquest rectangle.

 

Aquest applet de la web NLVM, que està en castellà, mostra el diagrama de caixa d'un conjunt de dades. Inicialment corresponen als intèrvals de temps entre erupcions del gèiser "Old Faithful" del Parc Nacional Yellowstone (USA). Tocant el botó "Borrar" s'esborren i es poden escriure les dades pròpies.

 

Els botons inferiors permeten alternar entre el diagrama de caixa i l'histograma. L'histograma permet observar l'efecte que té variar l'amplada dels intervals movent el control lliscant.

captura de la web

ACTIVITATS:

  1. Recull un conjunt de dades petit (de 10 a 20) i escriu-les a la columna esquerra. Pots utilitzar qualsevol conjunt però convé que siguin reals, utilitza per exemple, el número de germans o germanes que té cada company de classe, o bé el número de pàgines dels llibres que tens a la teva habitació.
  2. Observa com canvia la gràfica al afegir un nou valor.
  3. Què representa la caixa? Què representen els segments a l'esquerra i dreta de la caixa?
  4. Canvia la representació de "Gráfica de Cajas" o "Histograma". Que representa l'alçada de cada columna?
  5. Els valors més grans que has recollit estan representats per les columnes més altes?
  6. On són representats els valors més petits que has recollit?
  7. Canvia l'amplada dels intèrvals. Mira que succeeix amb una amplada molt petita i amb una amplada molt gran. Tria l'amplada que reflexa millor com són les dades.

 

 

A dalt d'aquesta pàgina

Web realitzada per Enric Brasó i Campderrós,  podeu contactar amb mi a través del mail ebraso@xtec.cat

El treball inicial ha estat fet en el marc de la llicència retribuïda concedida pel Dep. d'Educació (DOGC núm:4968 del 14-09-2007)

Els materials estan sota la llicència Creative Commons Reconeixement-No comercial-Compartir

Altres treballs i col·laboracions