Aricia agestis

 

La rogeta és un licènid molt comú arreu dels Països Catalans, sobretot en espais oberts, herbosos i secs. A primer cop d'ull pot confondre's amb una femella de blaveta comuna (Polyommatus icarus), però una observació atenta permet distingir-la fàcilment ja que la rogeta no té les dues taques negres a la zona basal del revers de les ales anteriors, taques que caracteritzen la blaveta comuna. Per la cara superior també s'assemblen molt però la rogeta presenta un contrast més marcat entre les taques carbasses submarginals d'ambdues ales i el marró fosc del fons. Aquestes taques carbasses submarginals també són utilitzades per distingir A. agestis de A. cramera, una altra espècie sovint tractada com a subespècie de la primera (A. agestis ssp. cramera) que viu en zones més meridionals i que seria la que de fet trobem a les Balears, al sud del Principat i al País Valencià, i en zones del nord de Catalunya de baixa altitud. La diferència entre aquestes dues espècies (o subespècies) és que A. cramera presenta unes taques molt més desenvolupades, arribant sovint a formar una banda contínua al llarg de l'ala. La distinció entre totes dues espècies és, però, sovint difícil ja que hi ha formes intermèdies de dubtosa ubicació.
Al Berguedà ens apareixen ambdues espècies, A. cramera principalment a les zones baixes i A. agestis en indrets més elevats.
Els mascles es diferencien de les femelles sobretot per la seva mida més petita.
La rogeta és una espècie bivoltina, potser fins i tot polivoltina, les larves de la qual s'alimenten principalment d'heliantem tomentós (Helianthemum nummularium), però també de diverses espècies de geraniàcies (g. Erodium, g. Geranium).
pàgina inicial  llistat d'espècies  licènids