Agrodiaetus amanda

 

Aquesta blaveta presenta certa semblança amb les altres del mateix gènere que trobem al Berguedà tot i que els mascles se'n distingeixen clarament pel color blau més clar que presenten a la cara superior de les ales, amb uns amples marges negres a les anteriors. Les femelles generalment presenten les taques taronges submarginals reduïdes a les parts properes a l'angle anal d'ambdues ales, per la qual cosa poden ser confoses amb femelles d'altres espècies. Per la cara inferior tant mascles com femelles presenten menys taques negres a la zona propera al marge intern de l'ala posterior que les altres espècies d'aquest gènere descrites i les característiques marques submarginals taronges no apareixen al llarg de tota l'ala sinó que queden reduïdes a les parts pròximes a l'angle anal.
L'Agrodiaetus amanda viu en prats i pastures humides del nord de la comarca, allà on hi hagi abundància de diverses espècies de veça (Vicia cracca, V. onobrychioides) que poden utilitzar les larves per alimentar-se. És una espècie univoltina que apareix durant el mes de juny i que hiberna en forma de petita larva entre la fullaraca prop de la planta nutrícia.
Als Països Catalans només apareix a les zones septentrionals (Pirineu, Catalunya Nord) i en zones altes dels Ports de Tortosa.
pàgina inicial  llistat d'espècies  licènids