Charaxes jasius

 

Papallona estretament lligada a l'arboç (Arbutus unedo) per la qual cosa la seva presència està condicionada a la presència d'aquest arbust de la família de les ericàcies del que s'alimenten les larves.
És una papallona espectacular, tant per la coloració com per la forma, amb dues cues prop de l'angle anal de les ales posteriors. Per l'anvers és marronosa, amb els marges d'un taronja viu que contrasten amb el color apagat general. Aquest marge taronja esdevé gradualment de color groguenc a mida que ens apropem a l'angle anal de les ales posteriors. Pel revers ofereix un contrast de colors encara més espectacular que el de l'anvers, combinant taronges i blancs amb tons marronosos grisencs i vermellosos. Unes taquetes blaves ho acaben d'arrodonir. Tot plegat d'una bellesa exquisida.
És una espècie bivoltina, amb una generació al maig-juny-juliol i una altra a l'agost-setembre-octubre. Els adults mascles són territorials i procuren ocupar llocs alçats des d'on poder abastar el màxim de territori possible.
És present arreu dels Països Catalans i al Berguedà es localitza en aquells punts del sud de la comarca on arriba l'arboç, tot i que es poden observar exemplars en pas lluny d'aquestes zones.
pàgina inicial  llistat d'espècies  nimfàlids