Melitaea didyma

 

Es tracta d'una espècie fàcil de reconèixer per les clares bandes carbasses que trobem a les zones basals i submarginals del revers de les ales posteriors. Ambdues bandes són contínues, gruixudes, ben delimitades per marques negres i destaquen vívament sobre el fons groguenc. A la zona marginal d'aquestes ales podem observar uns puntets negres de forma arrodonida. El revers de l'ala anterior és similar al que presenten altres espècies del gènere Melitaea, amb un predomini del color carbassa, amb l'àpex groc i amb un seguit de taques negres, més destacades a la zona postdiscal.
Per la cara superior segueix el patró general de les Melitaea, però en aquest cas les marques negres són menys nombroses. Les femelles són d'un color taronja més pàl·lid que el que presenten els mascles.
La Melitaea didyma és una espècie bivoltina que vola d'abril a setembre, principalment en prats florits, sovint secs. Les larves s'alimenten de diverses espècies de plantes, amb preferència per la palometa (Linaria vulgaris) i els plantatges (g. Plantago).
Es present a tots el Països Catalans, excepte a les Balears.
 
pàgina inicial  llistat d'espècies  nimfàlids