Nymphalis antiopa

 

La Nymphalis antiopa és un nimfàlid de bona mida, inconfusible quan s'ha vist una vegada ja que presenta unes característiques úniques: la part superior de les ales és fosca, d'un marró granatós gairebé negre que contrasta amb els marges d'un groc cremós i amb tot un seguit de punts submarginals de color blau violaci. Pel revers és d'allò més discreta: gairebé negra amb el marge blanquinós.
És una espècie univoltina que al Berguedà acostuma a aparèixer a mitjans o finals de juny tot i que es poden observar exemplars hibernants en dies càlids del mesos de març i abril. Les larves poden utilitzar per a la seva alimentació fulles de diverses espècies d'arbres: salzes, trèmols, pollancres. Els adults són atrets per les olors fortes dels exsudats de la fusta acabada de tallar i de la fruita podrida.
S'observa esporàdicament al Berguedà, gairebé sempre en vol, en part donada la seva capacitat migradora que fa que aviat deixi els llocs on ha nascut. Als Països Catalans es troba a les zones septentrionals (nord del Principat, Andorra i Catalunya Nord). Ha estat citada a l'illa de Mallorca.
 
pàgina inicial  llistat d'espècies  nimfàlids