Vanessa atalanta

 

La papallona reina és una papallona comuna i present arreu dels Països Catalans, de vol potent, viu, que li permet fer grans migracions per la qual cosa pot ser observada en tota mena d'ambients.
Es pot reconèixer fàcilment per la banda vermella que, des de la zona discal de la costa fins l'angle anal, li creua les ales anteriors per la seva cara superior i que contrasta vivament amb el color fosc, negre, del fons. Unes taques blanques prop de la zona apical acaben de donar contrast al conjunt. En la cara superior de les ales posteriors també apareix aquest contrast de vermell i negre però en aquest cas el color vermell apareix en forma de franja marginal amb puntets negres que va des de l'àpex fins gairebé l'angle anal. Pel revers els dos parells d'ales són molt diferents: les anteriors segueixen el disseny de la cara superior però les posteriors són de tonalitats fosques amb unes aigües de tons brunencs, grisos i ocres que li permeten passar més desapercebuda.
La papallona reina és una espècie que es reprodueix d'una manera continuada però que pot desaparèixer, a l'estiu, d'aquells indrets més secs. Exemplars adults hibernants poden ser observats en dies de bonança dels mesos de gener i febrer. Durant el mes d'octubre són freqüents les papallones d'aquesta espècie que, des del centre i el nord d'Europa, viatgen a les nostres latituds per a passar-hi l'hivern.
Les larves s'alimenten d'ortigues (Urtica dioica) i ho fan solitàriament dins de fulles que prèviament han enrotllat.
pàgina inicial  llistat d'espècies  nimfàlids