Coenonympha arcania

 

És, com altres espècies del gènere Coenonympha, una papallona que es pot presentar molt abundantment en aquells punts de la comarca on apareix i que acostumen a ser espais oberts, herbosos, però amb una important presència d'arbustos en les proximitats. És de fàcil reconeixement gràcies a la clara franja postdiscal blanquinosa que presenten ambdós sexes al revers de les ales posteriors, la qual contrasta amb el color marronós fosc de la resta de l'ala i sobre la qual hi destaquen els ocels, generalment en nombre de 6, tres dels quals de mida més gran. El revers de les ales anteriors és, com en molts satírids, d'un color terrós ataronjat, amb les vores més fosques i amb un ocel subapical. Per la cara superior les ales anteriors són, també, ataronjades amb les vores més fosques, marronoses. Les posteriors són fosques, d'un marró grisos, més clar en la zona postdiscal, i amb ocels poc evidents.
És una espècie univoltina que apareix a mitjans del mes de maig i que podem anar observant fins al mes d'agost. Les larves s'alimenten de gramínies, entre elles la poa de prat (Poa pratensis).
És una espècie present a les comarques septentrionals dels Països Catalans (Principat de Catalunya, Andorra, Catalunya Nord), d'on defuig la línia de costa.
 
pàgina inicial  llistat d'espècies  satírids