Lasiommata megera

 

La Lasiommata megera és un satírid freqüent al Berguedà que, d'aspecte similar a la Pararge aegeria, trobem en espais més oberts, preferentment pedregosos.
Ambdós sexes tenen un aspecte similar, les femelles de mida una mica més gran. En la cara superior de les ales anteriors hi predomina el color carbassa, segmentat per franges marronoses transversals. En els mascles una taca androconial també marronosa fa que la coloració sigui més fosca. Les ales posteriors llueixen un disseny molt similar al de P. aegeria, marronoses amb una franja postdiscal carbassa on se situen els ocels. Pel revers les ales posteriors són d'un to grisenc, més fosc en els mascles, i presenten una renglera d'ocels postdiscals. Les ales anteriors són ataronjades amb línies transversals marronoses i amb un gran ocel subapical.
És una espècie polivoltina, amb tres o quatre generacions, que al Berguedà apareix a mitjans de març i que podem observar habitualment prenent el sol en camins i indrets pedregosos. Les larves s'alimenten, entre altres gramínies, de descàmpsia flexuosa (Deschampsia flexuosa), dàctil (Dactylis glomerata) i llistó (Brachypodium retusum).
És present a tots els Països Catalans.
pàgina inicial  llistat d'espècies  satírids