Melanargia lachesis

 

És una de les papallones que apareix de forma abundant a la comarca. Caracteritzada, com totes les espècies del gènere Melanargia, per la combinació dels colors blanc i negre, és la més freqüent de les tres espècies d'aquest gènere que podem trobar al Berguedà. En general la cara superior de les ales és blanquinosa amb les bandes negres ocupant les zones marginals. La cel·la és blanca, ben definida, i aquest és un caràcter que utilitzarem per distingir-la de les altres espècies. Pel revers la presència d'ocels és més evident ja que les zones negres esdevenen, sobretot en les ales posteriors, grisenques o fins i tot d'un color torrat.
La M. lachesis és una espècie univoltina que al Berguedà acostuma a aparèixer a mitjans del mes de juny i ho fa generalment de manera abundant, amb gran nombre d'individus que, amb vol força lent, es desplacen principalment per espais herbosos secs.
Les larves de M. lachesis poden utilitzar diverses espècies de gramínies per a alimentar-se (g. Brachypodium, g. Poa, g. Phleum, entre altres).
És una espècie molt abundant als Països Catalans, excepte a les Illes Balears.
pàgina inicial  llistat d'espècies  satírids