Melanargia occitanica

 

La Melanargia occitanica és, de les tres espècies de Melanargia que podem observar a la comarca, la que apareix primer. Ho fa en una única generació a mitjans o finals de maig volant per espais herbosos assolellats i secs, sovint pedregosos. Al Berguedà s'ha observat principalment en localitats del sud de la comarca, és a dir, defugint les zones elevades. És abundant allà on apareix però ho fa de manera puntual.
Malgrat la seva semblança en vol amb les altres espècies de Melanargia se'n diferencia clarament per la coloració marronosa que presenten les venes del revers de les ales posteriors i per l'anell intern de color blavós que podem observar en els ocels. La cel·la, com passa amb Melanargia russiae, està dividida però en el cas de M. occitanica la franja que la divideix es troba pròxima a la part superior i no a la zona central o a la inferior.
Les larves de M. occitanica poden utilitzar per a nodrir-se diverses espècies de gramínies entre les que destaquen el dàctil (Dactylis glomerata) i diverses espècies de fenàs (g. Brachypodium), principalment el llistó (Brachypodium retusum).
Als Països Catalans és present a la Catalunya Nord, al Principat de Catalunya i a les comarques centrals i septentrionals del País Valencià.
pàgina inicial  llistat d'espècies  satírids