literatura i mitjans de transport
transports marítims
amb veles
corpus literari
obres en català
obres en català
 

artís-gener, avel·lí

Dades biogràfiques
 
Obra

Paraules d'Opoton el vell

 

Fragments

Llavors, quan ja tots érem dalt les canoes o sigui a bord i cadascun al seu lloc, van enretirar les canoes petites i la gent de Totxpan i els traginers del maxtlatl blanc ens acomiadaren car ells s'havien de quedar e terra. Vam arrencar les canoes alhora i semblava que tots els vogadors obeïen un sol cop de huèhuetl, tan bell era el nostre ritme. El riu Pantepec cada cop es fa més ample i de sobte es va agitar com si hi hagués terratrèmol o aiguatrèmol, que és més ben conjuminat i ara mateix ho acabo d'inventar. Les fustes de les canoes grinyolaven i tota l'aigua que teníem sota de tan inquieta semblava inquieta. Llavors no sabíem què passava però ara ja us ho puc explicar perquè no és cosa que aneu pensant que aquest Opoton no sap el que s'empatolla. Sé molt bé què m'empatollo i més aviat puc dir que no m'empatollo gens. El Pantepec mor en el Mar i era allò que l'Atxol·li en deia el Gran Llac. Ja havíem arribat a l'aiguabarreig, que és l'indret on l'aigua dolça ja es comença a tornar salada, i com que el riu hi mor hi fa les seves convulsions i tot aquest tros queda molt ben posat. Per això es bellugava tant el mo viment que teníem al dessota. Vam posar-nos a cantar lloances a Quetsalcóatl, que sempre donen bon ànim, i com que ja érem en Mar i molts mai no l'havien vist, l'Opoton mateix, dit sense modèstia, van deixar que tots, un per un, entréssim a la casa del capità per tal de veure'l. I hi entràvem i el saludàvem i era molt bon capità, tal com serà dit al seu temps.
Els qui ja coneguin el Mar es mofaran de les meves predicacions tan escanyolides però, en canvi, potser aquells qui no el coneixen més o menys ja en tindran un pensament. Es veu aigua pertot arreu, pels vol tants i per sota, menys per dalt quan no plou. I se'n va lluny , fins que no hi veus més enllà, car la vista se t'acaba abans que l'aigua i l'aigua és rodona. Després esborraré allò que he dit que no coneixíem la roda. Els gossets de joguina dels nens totonaques tenen rodes de rodar i els fan córrer per terra i roden les rodes. Però jo volia dir la roda gran, com la que té la gent del Vell Astlan la qual serà dita quan sigui hora. L'aigua del Mar és lluent però no pas llisa com la del nostre llac ans ben plena d'arrugues grosses que vénen cap aquí moltes aparellades de Mar enllà, totes caminant a la vegada i servant cadascuna el seu lloc i mai no s'acaben puix són les ones, així dites les arrugues, i n'hi ha de dia i de nit sense parar mai. El Mar és molt gran i no li veus l'acabament i és rodó per fora de tot plegat; l'aigua s'hi aguanta rodona i no cau pels costats, cosa ben digna de ser vista perquè és tota salada i té un color blau tirant a verd i altres vegades és verd que tira cap a blau, segons. Perquè també hi ha dies que és negra i bufada que fa basarda i és la mateixa de quan és verda o blava, sigui dit amb perdó per la grolleria.
En canvi l'escuma que hi fan els rems sempre és blanca, com també la cua de les canoes, car dins la Mar les canoes tenen cua blanca que es desfà tota sola més endarrera i no serveix com a rastre car ningú no se'n podria refiar puix es desfà i les canoes han d'anar aplegades si no es volen perdre. Els rems no sempre toquen l'aigua tots alhora car entre les onades hi ha sots enfonsats i si bé alguns dels rems l'abasten altres queden enlaire sense tocar-la, que és com quan llances la pilota i no encertes el forat, quedi dit com a figura de comparació.
També és cosa de meravella veure que el Sol surt cada dia del Mar i hi entra quan arriba l'hora del vespre dita foscant. El Mar també s'assembla a l'arrel de la ipecacuana (5) però després un s'hi avesa i passa. A la nit continua igual de gran i potser encara fa més basarda i llavors en surt la Lluna i també hi entra, però alguna vegada es queda dalt del cel, mig encesa i mig apagada, com en terra. Dins el Mar hi ha tota mena de peixos i de tots colors. Grans i petits i mitjans. Uns volen com els ocells: surten de l'aigua, se'n van de dret tot un bon tros com una sageta mullada, i hi tornen a entrar de seguida que troben una ona que els va bé. N'hi ha uns altres que són més grans que un home tirant a fosc i corren al costat i darrera de les canoes tot un dia i potser més, car encara no les havien vistes mai i són tafaners i enjogassats com els infants. A dalt, el Mar també té ocells que volen fent cercles i que de tant en tant baixen a les canoes i s'hi deixen agafar però per dins tenen gust de peix podrit i no són gaire bons. D'aquesta manera són aquells ocells, que ningú no pot acabar-se'ls per més gana que tingui. En canvi tots els peixos són ben bons i n'hi ha de tota mena menys granotes.

5. Rubiàcies, Cephalis Ipecacuanha. La seva arrel constitueix un emètic molt corrent i eficaç.

Documents
 
Enllaços
 
LITERATURA I TRANSPORTS MARÍTIMS
corpus literari