Com ja he dit en apartats anteriors, la percepció visual és la més treballada en detriment de les altres percepcions, inclosa la tàctil.
En les obres tridimensionals, les sensacions obtingudes a través del tacte enriqueixen la percepció d'elements bàsics com textures, acabats, distribució de volums, orientació en l'espai...,.
Procediments per crear volum
- Substractius, com la talla sobre fusta o pedra, en la que l'artista va eliminant gradualment matèria.
- Additius, com el modelat, en què es va afegint i modelant el material que es fa servir com a base

Fig.2. Estudi de figura humana realitzat per una nena amb ceguesa adquirida (8 anys)
Tenim també altres formes per treballar les tres dimensions com poden ser:
- Tècniques compositives, que consisteixen en l'acumulació o acoblament d'elements diversos per construir obres plàstiques.
- Manipulació de superficies com ara paper, làmines metàliques..,
- Practicar talls i incisions , consisteix en tallar una superficie plana, obtenint una forma que per incisions dona lloc a les tres dimensions. En cas d'una persona cega o amb baixa visió és pot substituir el cutter per una roda dentada per fer les incisions.
- Corbar el plà sense doblegar-lo, genera una superficie bombada molt interessant.
- Arrugar o doblegar un plà dona origen a figures de gran expressivitat.
- Pressionar per obtenir relleus transforma el plà en tres dimensions
|
|

Imatge cedida per Helena Xicola
Fig.1. Treball realizat per Berta, alumne de 4t ESO amb baixa visió
El treball en grup: participar de la decoració de la classe, construcció de maquetes..., ajudarà a la integració dins l'aula de l'alumne amb problemes visuals.
L'ordre dels materials a l'aula resulta molt important, han de tenir un lloc fix i estar ben classificat, no s'han de sotmetre a canvis de lloc o modificacions sense explicar-ho previament a l'alumne, i ha de tenir-hi fàcil accès.

Fig.3. Estudi de figura humana amb ceguesa adquirida
Les noies que han realitzat aquestes tres peces (fig.1, fig.2, fig.3) han emprat per a construir la figura en fang el mètode sintètic, que consisteix a construir les formes per separat i unir-les posteriorment (sistema de construcció hàptic).
Un altre sistema constructiu és l'analític, que consisteix a anar traient material de la massa total i anar-li donant la forma desitjada. Aquest sistema l'apliquen persones molt observadores i correspon bàsicament a un mètode visual.
|