Tecnologia

"El acceso a la comunicación en su sentido más amplio es el acceso al conocimiento, y eso es de importancia vital para nosotros si no queremos continuar siendo despreciados o protegidos por personas videntes compasivas. No necesitamos piedad ni que nos recuerden que somos vulnerables. Tenemos que ser tratados como iguales, y la comunicación es el medio por el que podemos conseguirlo".

Luis Braille

Una de les característiques més importants del món actual és la gran quantitat d'informació que es transmet a diari entre milions de persones a través d'Internet, aquest desenvolupament de la tecnología permet a l'individu estar informat en cada moment dels avenços culturals, socials i econòmics que es produeixen arreu del món.

Per aquest motiu la tecnologia adaptativa neix com alternativa per tractar de resoldre les diferents necessitats que tenen les persones amb discapacitats, millorant la seva qualitat de vida i adaptant les seves capacitats a l'entorn

En el mercat informàtic actual hi ha diferents aplicacions que ajuden a suplir d'alguna manera la deficiència visual. En són exemples els lectors de pantalla (Jaws), la síntesi de veu, els magnificadors de pantalla (Magic Vision), línies Braille, traductors de Braille (DuxBury), etc.;


JAWS for Windows (o JFW , forma abreujada amb què es coneix) És un potent lector de pantalla que permet a una persona totalmente cega, amb baixa visió o sordcega, accedir als continguts visuals d'un ordinador personal per mitjà de veu i/o alfabet braille. Per l'emisió parlada es fan servir sintetitzadors de veu, encara que també és possible fer servir dispositius externs dissenyats per a aquest fi.

Existeixen en el mercat programes destinats a augmentar la mida de les imatges visualitzades en pantalla, cambiar els colors, seguir el cursor o el puntet del cursor, ampliar les fonts o crear-ne de noves, ampliar la pantalla o només una part o una línia escollida...; l'usuari treballa amb el teclat o el ratolí.



Seguent >>

 

 

Màquina Perkins El paper va subjectat com en una màquina d'escriure. Compta amb sis tecles que corresponen als punts braille i una tecla central espaiadora, una tecla petita al costat esquerre, que permet cambiar de línia i una tecla a la dreta que permet el retrocès en la línia. Reprodueix les lletres en el paper tal i com es llegeixen.

Aparell per prendre apunts (Sonobraille) Resulta de molta utilitat per a persones que no hi veuen massa com per prendre notes de manera convencional. És un sistema ràpid, fàcil i manejable.

 

Adaptacions escolars

La informàtica ofereix als nois/es amb limitació visual la possibilitat de treballar amb el mateix material que la resta de la classe, cosa que pot afavorir la integració de l'alumne.

 


Donada la gran varietat de característiques visuals de les persones amb baixa visió, resulta molt aconsellable acudir a un bon centre de rehabilitació i que un terapeuta visual expert realitzi les proves necessàries i aconselli en cada cas quina pot ser la millor adaptació segons la necessitat de cada persona.

 

Enllaços d'interès :

http://www.wikilearning.com/marco_teorico_2_parte-wkccp-5508-10.htm

http://www.ua.es/es/servicios/cae/programas/apoyo/acompanamiento/adaptaciones/index.html

http://www.ua.es/es/servicios/cae/programas/apoyo/acompanamiento/ayudas/aytecas.html#furgoneta

http://www.funcaragol.org/