Història geològica dels Pirineus

Els Pirineus s'han originat precisament al llarg de la zona de contacte entre la placa ibèrica i la placa euroasiàtica en el sentit estricte. A conseqüència del moviment relatiu d'ambdues plaques es prodeuix primer, durant el Cretaci,  una separació i per tant,  un aprimament de la litosfera que afavorí la creació d'una conca sedimentària i el conseqüent  dipòsit de materials, els quals , més tard, i per l'aproximació de les plaques africana i europea es veieren sotmesos a esforços compressius que donaren lloc als relleus pirinencs. 
 

Font:J. Lorman i I. Planas; Geografia de Catalunya, Ed. Claret.
Barcelona 1983.
  •  Fa 115 milions d’anys (Cretaci inferior)  L’espai que ocuparien els futurs Pirineus estava constituït per una sèrie de conques marines que unien l’Atlàntic amb el mar de Tetis. Això era degut a l’aprimament de l’escorça produït per l’allunyament de la placa Ibèrica de l’Europea.
  •  Fa 85 milions d’anys (Cretaci superior) L’estabilitat tectònica afavoreix la formació d’una conca marina única on s’hi dipositen sediments.
  •  Fa 65 milions d’anys (Garumnià)  La convergència entre les dues plaques origina els primers relleus. Pràcticament tota la zona queda emergida a excepció de la part atlàntica. La sedimentació és de tipus continental (fluvial i lacustre).
  •  Fa 47 milions d’anys (Lutecià)  Continua la convergència entre les plaques i com a resultat es continuen formant relleus. La flexió de l’escorça produïda per l’apilament de les unitats al sud dels Pirineus dóna lloc a la conca marina.
  •  Des de fa 35 milions d’anys (Oligocè)  fins a l’actualitat  La gran quantitat de sediments dipositats es deformen produint grans relleus. Aquests són erosionats i dipositats en conques endorreiques: al sud, conca de l’Ebre, i al nord, conca d’Aquitània. I l’erosió continua donant lloc a l’aspecte actual dels Pirineus.
La formació dels Pirineus

És una aplicació animada que té com objectiu reconstruir la història dels Pirineus a partir de les darreres interpretacions tretes del projecte Ecors (tall geològic realitzat a la part central d'aquesta unitat de relleu i escala cortical).

.Podeu descarregar-lo clicant sobre la icona

.
Història geològica de Catalunya Pirineu i Pre-pirineu Les unitats del relleu Taula dels temps geològics


Pagina creada per Alba Segura i Jordi Ribera
Alumnesde Geologia de Primer de Batxillerat.