La Mostra Literària

Una mica d'història Quin és el seu objectiu? Com funciona? Visites

La MOSTRA LITERÀRIA és una activitat general de tota l'escola, com altres activitats: celebració de festes populars, cantades, danses, pessebre...

Una mica d'història

La MOSTRA LITERÀRIA, com a tal, va començar a la nostra escola el curs 1987-88, però aleshores ja va representar una adaptació dels JOCS FLORALS que se celebravaven a l'escola des del curs 1980-81 i es publicaven a la revista de l'escola, Critèrium. Aquests, al seu temps, també havien estat una modificació del treball per editar una revista anterior, de la qual n'hi ha arxiu a l'escola des del 1974.

Per tant, es pot endevinar el valor que hem donat , des de fa més de vint-i-cinc anys a l'activitat literària i de comunicació escrita.

Quin és el seu objectiu?

 • Motivar els nens i les nenes a expressar-se i comunicar-se, mitjançant la lectura i l'escriptura.

 • Cal que els alumnes tinguin el seu lloc en el món de l'escrit, tant com a lectors, com a productors. Aprendran a llegir i produïr textos, -no frases o paraules- i a compartir el seu significat.

  Aquestes competències els faran més actius, seran capaços d'escriure quan vulguin comunicar alguna cosa..., més sensibles perquè coneixeran el plaer que pot provocar fer seves unes paraules, superant les dificultats que es trobin... i també tindran més llibertat, la llibertat que dóna el domini suficient de l'escrit.

  La MOSTRA LITERÀRIA junt amb molts altres treballs que es fan a l'escola en aquest sentit, vol ajudar als alumnes a adquirir aquestes competències, d'una forma agradable i funcional.

 • Fer Escola, basant-nos en el treball en equip.

 • El dia de la festa de Sant Jordi, quan ens apleguem tots per celebrar-la junts, ens sentim Escola.

  Tots els mestres i alumnes, mentre fem a classe tot el procés de treball adreçat a la MOSTRA LITERÀRIA, sabem que allò "fa pinya" amb el que fan els altres, fem Escola.

Com funciona?

Com en el FULL INFORMATIU, en el treball de la MOSTRA LITERÀRIA té molt valor el procés del treball, tant com el producte final.

El fet de ser un treball conjunt de tota l'escola, que forma un tot, fa necessari que se segueixin unes normes, que en el cas de la MOSTRA LITERÀRIA són aquestes:
 1. Els treballs que es presentin han de ser de creació pròpia, tot i que es proposa que sempre hi hagi hagut un treball previ basat en el coneixement de models de la modalitat que es treballi.

 2. Per això és tan important que el treball sigui sempre fet a classe.

 3. Els treballs, per les característiques de la MOSTRA LITERÀRIA, han de ser individuals. (Ja hi ha altres ocasions en què es treballa l'expressió en petits o grans grups).

 4. Els treballs presentats, pel fet de ser de divulgació pública han de ser correctes:

  A nivell de PRESENTACIÓ, per donar unitat a la revista i per condicions tècniques i econòmiques de reproducció, s'han de presentar en tinta negra, amb línies clares, sense color i cenyir-se a les normes de marges. La lletra pot ser manuscrita o impresa, però sempre clara. Queda bonic si s'il·lustren els textos amb dibuixos dels propis autors, però en cas de fer-ho, s'ha de tenir cura també de la seva presentació.

  A nivell de LLENGUATGE, en llengua catalana, cuidant la coherència, l'adequació de vocabulari i estructures i la correcció ortogràfica. Aquesta tasca no és una feina extraordinària sinó que forma part del treball propi de classe, amb cada tutor, que suposa anar acompanyant l'alumne en la planificació, escriptura, revisió i reescriptures necessàries per arribar al text final.

 5. Cada curs hi ha un Tema que centra el treball, tot i que s'accepten treballs de tema lliure. Hem escrit sobre la ciència ficció, sobre fets de la vida qüotidiana, els records, les anècdotes, els desitjos, les fades...

 6. La tipologia de textos és Narrativa i Poesia

  Sempre hi ha hagut un apartat important dedicat al muntatge d'imatges.

 7. Hi poden participar tots els alumnes , d'Educació infantil i Primària.

  Per als alumnes de Primària hi haurà les següents categories, per cicles:

  categoria A cicle superior
  categoria B cicle mitjà
  categoria C cicle inicial
 8. Es pot participar en totes o alguna de les següents modalitats:

  • Poesia
  • Narrativa
  • Muntatge d'imatges
  • Portada
 9. Per concursar, tots els treballs hauran de tenir:

  • Títol
  • Pseudònim (com a signatura)
 10. Tots els treballs s'entregaran juntament amb un sobre grapat, tancat, que durà escrites al davant les dades de l'autor, sense el nom i a dins, en un full, les dades amb el nom:

  Sobre per fora Dins del sobre
  Títol de l'obra
  Pseudònim
  Categoria
  Curs i classe
  Títol de l'obra
  Pseudònim
  Nom real
  Curs i classe
 11. El termini de presentació de les obres finalitzarà el 28 de març. Podeu anar deixant les obres a les bústies que estaran col·locades a l'entrada dels diferents cicles. N'hi haurà una per cada categoria.

 12. Hi haurà un Jurat format per mestres de l'escola que decidirà els guanyadors de cada categoria.

 13. Premis: Hi haurà un premi per cada modalitat de cada categoria. També hi haurà un premi per la millor portada que serà la que sortirà a la revista.

 14. Les millors obres seran publicades a la revista escolar "EL CARGOL NOTICIARI", que sortirà el dia de Sant Jordi, 23 d'abril.

Visites

L'abril del 2003, dins de la setmana cultural, ens va visitar la Núria Albó, una escriptora que va néixer i viu a La Garriga. Un equip d'El Cargol Noticiari la va entrevistar a casa seva, i ella va estar molt amable en rebre'ns.

 

A l'Escola tenim molts llibres seus que podem llegir. Les històries de la Núria sempre ens parlen d'amics.