EDUBLOCS

Què són?

Un bloc és un lloc web que es pot actualitzar periòdicament sense necessitat de tenir coneixements de programació ni de llenguatge html.

L’autor del bloc pot escriure qualsevol tipus de comentaris, dins de les normes de correcció que es necessiten per mantenir relacions amb la resta de persones, i els lectors poden participar d’aquests comentaris, de manera que s’estableix una comunicació que permet reflexionar sobre el contingut del que s’escriu.

Els blocs tal com els coneixem actualment són una evolució dels primers diaris personals on-line que van sorgir a mitjans dels anys 90, però s’han fet molt més fàcils de crear i han guanyat en participació de la comunitat, de manera que avui en dia és un dels serveis més populars que hi ha a Internet, fins el punt que es diu que per poder ser conegut és imprescindible disposar d'un bon bloc.

Els edublocs tenen com a objectiu recolzar el procés d’ensenyament-aprenentatge com un instrument de suport als continguts curriculars o simplement per compartir idees i projectes. També es poden fer servir per treballar amb l’alumnat fomentant la lectura i l’escriptura, com a agenda de classe o com a espai de treball.

Objectiu principal del bloc:Agenda

Amb aquest bloc es manté una relació constant entre les activitats que fan els alumnes a classe, la seva mestre i la família.

Serveix com a agenda per tenir un registre de les activitats, sortides, etc a realitzar durant el curs. Els mateixos alumnes s'encarreguen de mantenir-ho actualitzat i la mestra hi penja les activitats extres proposades. Disposen d'una pàgina per a cada una de les àrees del curs.

Els joves del futur
 
Objectiu principal del bloc:Recull d'experiències personals en una sortida
Viatge de final d'etapa a la neu.

Amb aquest Bloc vam mostrar a tota la comunitat el que havia passat durant el viatge que vam fer a la neu. Hem de tenir en compte que per a alguns dels alumnes era la primera vegada que veien la neu i els va fer molta il·lusió.
Un altre punt important és que molts d'ells (tots excepte dos), provenien de països extrangers i va ser una manera de poder compartir amb la seva família que encara vivia allí les fotografies, el vídeo i alguna experiència.

Vam pujar una selecció de fotografies al Flicr i després van afegir algun comentari a les que hi sortien ells.

 

Objectiu principal del bloc:Participació activa de l'alumnat

Bloc de la classe

Un cop iniciats en els blocs, vam passar a treballar la llengua amb petites aportacions que feien per grups.

Primer feien la redacció en l'OpenOffice des del mateix centre i la corregiem. Posteriorment ja la podien penjar al bloc.

 

Objectiu principal del bloc:Activitats d'ensenyament-aprenentatge

Activitats i recursos

Amb l'experiència del curs passat, més els coneixements que he anat adquirint des de llavors, he passat a considerar el bloc no només com un espai d'intercanvi i de participacio sinó com un espai d'adquisició de coneixements. Per tant aquest bloc és el lloc on realitzem les activitats d'ensenyament-aprenentatge, de vegades amb caràcter compartit amb el llibre de text i altres vegades de forma exclusiva. Per tant el llibre de text ha passat a ser el mitjà d'ajuda a les activitats fetes a través del bloc. També han utilitzat eines de distribució lliure i gratuita com el CmapTools amb un rendiment molt bo.

Els treballs han de ser en grup d'entre dos i quatre integrants, encara que als primers temes encara admetia algun individual.

Per aquells que no disposen d'ordinador (tres en tota la classe), els dedicava un temps, fora de l'horari normal, per les tasques que havien de fer, i sempre he deixat la possibilitat de lliurar les feines a mà, per a qualsevol d'ells.

 

Per saber-ne més:

Els blocs: l'aula més enllà

La Coctelera. Taller d’edublocs:

http://static.slideshare.net/swf/ssplayer2.swf?doc=bricoblog-1195112102390730-2

Wikipedia

http://es.wikipedia.org/wiki/Blog

Tíscar.com

http://tiscar.com/2008/01/03/monografico-sobre-edublogs-en-el-cnice/

Com crear el teu propi bloc:

http://www.slideshare.net/isidro/uso-didctico-de-los-blogs/

Alguns espais on crear el teu propi bloc:

http://wordpress.com/

http://bitacoras.com/

http://www.bitacoles.net/

http://www.bloc.cat/

https://www.blogger.com/start?hl=es

http://blogs.ya.com/