ELS DERIVATS DEL VI
 

·Les Denominacions d'origen (D.O.)

·Processos d'elaboració.

·Empreses auxiliars i subministradores de: ampolles, taps, morrions, plaques, etiquetes, capses i caixes, transport, etc.

 

Activitats

· Què són les D.O.?

Feu un mapa amb les diferents D.O. que existeixen a Espanya. I si us animeu, un altre de Europa o de tot el món.

Quines han sigut les millors anyades?

• Conèixer les diferents denominacions d'origen de Catalunya.

Enumera les diferents denominació d'origen que hi ha a Catalunya.

Il·lustreu-lo amb un mapa .

·Descripcions dels productes derivats del raïm.

Quants productes coneixeu que es puguin extraure del raïm? Enumereu-los.

Feu una taula en Word.

·Identificació dels raïms amb els que s'elabora el vi i el cava.

Amb quins tipus de raïm s'elaboren els vins i els caves de la teva zona? Feu una taula de Word i poseu fotos d'aquestes varietats.

·Estudi del procés d'elaboració del vi i del cava.

En què consisteix el procés d'elaboració del vi i el cava? Descriviu-lo i il.lustreu-lo.

El cupatge, els llevats, el carbònic....el temps (la criança).

Com s'elabora el vi ranci, el vi dolç...

Què diferencia un vi escumós de un cava

Com s'elaboren les diferents varietats del cava?

·Observació i coneixement dels estris, eines i maquinària.

Quins estris es fan servir durant aquest procés? Descriu-los i dibuixa'n alguns.

·Descripció d'indústries que s'hi relacionen.

Quin tipus d'indústries s'hi relacionen? Enumera-les i digues com fan servir els seus productes en relació amb el raïm.

·Treball estadístic i gràfic referent a la producció del vi i cava.

Analitza les dades sobre la producció del vi i cava de la teva zona i fes-ne diferents gràfics. Comenta breument les estadístiques que hi trobis.

•  Els aiguardents: conyacs, brandys....com s'elaboren?

·El vinagre i la seva utilització medicinal i gastronòmica.

Quina és la utilització del vinagre?