ERA EN EL TEMPS QUE ES DECLARÀ LA PRIMERA GUERRA CIVIL ESPANYOLA DEL SEGLE PASSAT
Era en el temps que es declarà la primera guerra civil espanyola del segle passat.

El meu avi ens explicava que un vespre, mentre ell i els seus amos estaven recollits a la masia sopant, va assaltar-los, per sorpresa, una partida carlina. En tota aquella casa de pagesos solament hi havia encès un petit llum d'oli, i encara amb fam esmorteït, aclarint feblement la cuina-menjador, vetllant les brases de la llar que s'apagaven. Els pagesos de llavors estalviaven fins la llum. Deien que ells no havien de llegir ni escriure i que per poca claror no es ficarien el menjar a l'orella.

Els legionaris assaltadors van apressar-se a lligar els masovers i manaren al minyó que arrangés el llum, que hi afegís oli. El minyó va creure, però tot tremolant. El llum pampalluguejava i un individu de la partida apuntà l'arma al cap del servidor, dient:

-Tingues compte, noi, que si s'acaba la llum també t'acabaràs tu!

Els insurrectes van saquejar el mas, robant tot el que els convingué, i se n'anaren, deixant que aquells pagesos poguessin explicar el fet.

Al cap d'uns anys, quan el noi ja fou un fadrí avançat, va llogar-se a casa del propietari de Figuerola, d'Alcover. Allí aquell treballador, pel seu caràcter recte i serviacial, es va guanyar molta confiança.

El vell Figuerola era un gran hisendat que encara guardava alguna deixa de l'antic feudalisme. Cobrava arrendaments i delmes de diversos béns i drets que tenia en diferents punts de la contrada. Li agradava ésser caritatiu i generós en la seva influència, però es feia respectar molt per a tractar amb ell i a segona qui no volia parlar-li, ni que es presentés el cas de necessitar-ne un favor.

Sempre viatjava muntat a cavall i sempre acompanyat del seu súbdit predilecte -que fou el meu avi-, al qual obligava a anar al costat del senyor i a peu, a tall de patge. Una vegada es dirigien cap a l'antiga ciutat comtal i en ésser a cert punt dubtós del trajecte temien fer marrada. Es trobaven en un lloc despoblat i solament allí vora del camí hi havia un pagès que treballava, el qual, en passar els viatgers, alçà el cap, mirant-los. Llavors el senyor, assenyalant el camperol, manà al criat:

-Josep, pregunta a aquest bàrbar si seguim bona guia per anar a Barcelona!

(1934)


Plàcid Vidal (1881-1938)


Vocabulari