DIVENDRES, 28 DE MAIG

Mon pare va a Roses amb l'auto a firmar un testament o no sé què. Ho aprofitem amb en Reig. Demprés d'un curt viatge, hi arribem. Saludem an en Cinto i a la Maria i ens en anem a dibuixar. L'aire està embaumat de sentors marineres. Al sentir aquesta olor que eixampla el pit i alegra el cor, un munt d'il.lusions m'ha invadit. El mar era d'un blau intens, lluminós. Les barques es reflecten i m'he quedat mirant aquell devessall de vida i d'ànima meva. Quina vitalitat i misteri té per a mi el mar i com em suggestiona! Feia un sol aclaparador i hem pujat fins al castell grec. Es sentia vibrar la terra, i els llangardaixos i sargantanes s'amagaven al nostre pas, escorrent-se entre les gatoses i les roques. Des de l'enrunada muralla, es domina una gran immensitat de blavors i de llum. A baix, les roques, l'espuma virginalment blanca, els fons verdosos de l'aigua. A l'horitzó, les muntanyes de l'altra costa: Begur, les Illes Medes, l'Escala, quasi s'esfumaven amb la lluminositat del cel. Era tot allò una melodia de fines coloracions. Les orenetes passaven planant, atravessaven els núvols. Jo he sentit ganes de volar i de llançar-me en el buit. Recolzat a l'enrunada muralla he envejat en Reig que pintava i ho feia amb una inconsciència exasperant! Era el colmo! En canvi, jo, em calia contentar-me amb els tons del carbó. Això de prendre's el pintar a tall de broma, no hi ha dret.

Hi ha hagut una posta estupenda. L'aigua era un mirall on s'emmirallava la pal·ldesa d'un cel agonitzant i he pensat en els capvespres de Cadaqués. He sentit el remar lent d'una barca i la remor poruga de l'aigua i de la sorra.

Unes noies han embarcat, quan hem marxat nosaltres. Les he saludades amb el braç, quan l'auto ha marxat i elles amb llurs mocadors em feien adéu. He passat un dia colossal.Salvador Dalí (1904-1989)


Vocabulari