Castellbò

     
       

Castellbò és l'únic poble important que s troba anant des de la Seu d'Urgell a Sant Joan de l'Herm. És important per sa posició alterosa i extranya damunt d'altes roques, per sa fesomia d'Edat Mitjana, i sobre tot per sa historia, lligada llarg temps am la dels comtes de Foix. (...)

El castell que s'aixecava en mig de la població i dominava la vall ha desaparegut gaire bé per complet, deixant dominar en ella la iglesia, que no es del tot indigne d'aquell temps. És de gran preu l'altar gotic de Santa Caterina, i no despreciable el del Roser. En la sagristia hi ha una caixeta folrada de llautó, que té en tots costats gravada l'imatge d'una dama apuntant una sageta a un cavaller.

S'hi conserva, encara que no com se mereix, la casa dels comtes de Foix, on se veu una finestra gotica notable.

Les armes de Castellbò són un castell quadrat amb una B i una O a cada banda.

El mateix dia, a les tres de la tarda, sortírem de Castellbò cap a Aubet. Sendes i Arabell se veuen a una banda i altra del camí. Santa Creu es el darrer poble que s troba pujant a Sant Joan. La pujada es dreta i penosa, trobant-se, abans d'arribar al cim, grans boscos de pins i bedolls que dominen tot aquell país. Dalt de la serra, entre l pins, comencen a barrejar-se abets, que els dominen tot seguit, aixecant-se drets i alts fins a les bromes.

 lectura  
 


Jacint Verdaguer (1845-1902)