13 DE MAIG. CAPELLADES
Observació de la naturalesa (preparació d'una pintura). L'espai que observo s'estructura en una successió de plans gairebé horitzontals. La divisió d'un pla i l'altre és marcada per una variació de to: unes línies lleugerament basculants, inclinades una mica cap a l'esquerra o cap a la dreta. Damunt del pla central, de forma trapezoidal, una franja de bosc, sense gaires arbres enmig deixa al descobert una extensió d'herba grisosa on es dibuixen uns marges de paret seca i un munt de pedra, vestigi d'una vella cabana de guardar eines.

Les tonalitats dominants són: verd, ocre, violeta. Els verds són múltiples i van des d'algun accent de cadmi clar, gairebé groc, fins a verds blavosos. Els ocres van del gris al rosat, i els violetes, del blavós al moradenc.

Aquest tros de natura que observo (i que conec molt bé perquè es tracta d'un indret on he passat llargues hores en el transcurs dels anys), presenta, a més, un ritme molt fort a primer terme: els troncs d'uns pins. Són de bon tros la nota més fosca de tot: un morat que va vibrar una mica el toc molt acolorit de dos blauets que hi ha molt a prop meu. (Aquests dos accents podran ser com el diapasó que em serveixi per acordar els tons foscos.)Albert Ràfols-Casamada (1923)