L'APLEC DE LA SANTA CREU
Santa Creu d'Olorda és un bell paratge situat al cor de la serra de Collcerola i, encara que no està dins del terme municipal de Molins de Rei, sempre ha estat lloc predilecte dels molinencs. La seva església pre-romànica, que presideix una àmplia esplanada, li dóna caràcter i era el principal argument de l'Aplec. Acollia la celebració d'una missa cantada, a la qual seguia una processó per l'exterior. Sardanes, matí i tarda, completaven els actes organitzats de l'Aplec, que tenia el seu escenari no tan sols a l'esplanada, sinó per tots els turonets i pinedes de l'entorn.

Una manera clàssica d'anar a l'Aplec era a peu pel Camí Antic. Els anys de màxima esplendor, per aquesta bella ruta zigzaguejant que passa pel costat del Castell Ciuró i de les masies de can Vilagut i de can Portell, hi havia des de primera hora una corrua ininterrompuda de persones que anaven pujant, animant-se amb càntics, xivarri i gresca contínua, mentre portaven els estris i vitualles per poder dinar en alguna pineda. Molts d'ells estrenaven les primeres espardenyes de la temporada. (...)

Processó, sardanes, vestits virolats,
repics de campanes i verdor dels blats.
Polseguera fina que aviva la set;
pertot s'endevina la fuga del fred.


Aquests versos configuren una encertada pinzellada descriptiva de l'Aplec de Santa Creu que va fer una dona sensible i poetessa, Montserrat Pujol i Bernis. Ella coneixia i estimava l'Aplec del dilluns de Pasqua a Santa Creu d'Olorda, que es va celebrar per darrera vegada l'any 1976. Va desaparèixer perquè l'incontenible frenesí dels cotxes i motos posen en marxa cada diumenge un "aplec" multitudinari a Santa Creu.



Pere Madorell i Muntaner