LA CONQUESTA DE GIRONA PER CARLEMANY. EL MONJO MER
Els moros es van fer forts a Girona, que convertiren en capital del seu reialme a casa nostra. Quan Carlemay vingué per combatre els alarbs cregué que havia de començar per rendir Girona, per tal de desbaratar la força moral de la moraima. Per tal de demostrar la seva força als moros i perquè veiessin amb qui se les havien, d'un cop d'espasa va partir el muntanyam que separava l'Empordà del Gironès i va obrir un greny per on passen les aigües del Ter, a l'indret de Sant Julià de Ramis, i el seu poderós exèrcit pogué avançar cap a la ciutat per terra plana sense haver de travessar aquell muntanyam. El rei moro de Girona restà astorat en veure aquella proesa sense parió.

Perquè els ajudessin en llur campanya els agarens havien portat de les seves terres uns quants dracs ferotges i terribles que diàriament es menjaven unes dotzenes de persones i de bèsties grosses, que empestaven i mataven amb l'alè i que tant caminaven com nedaven o volaven. Abraonaven un monstre d'aquests contra un exèrcit i el desfeia en poca estona. El cabdill moro de Girona tenia un animalot d'aquests a l'estany de Banyoles i se'n refiava per a anorrear les forces carolíngies.

Acompanyava Carlemany un sant home anomenat Mer, que curava dels oficis espirituals de la tropa i que l'aconsellava en els trànsits difícils. Així que la tropa va saber que campejava un drac per allí a la vora fou presa de gran pànic i temé morir empestada pel seu alè. El monjo Mer, ben sol, s'encaminà cap el cau de la fera, la cridà i ella sortí manyaga com un anyell i es deixà lligar pel cíngol beneït del sant home, que, mansoia com una ovella, la conduí al campament, on la tropa l'esbocinà amb gran aldarull i alegria, mentre els moros de Girona s'estiraven els cabells del cap desesperats. Aquell monjo fou sant i encara avui se'l figura amb un drac al costat.Joan Amades (1890-1959)


Vocabulari