L' ÀNGEL NEGRE, EL CURANDERO DE CAMPDEVÀNOL
L'Àngel negre, el curandero de Campdevànol, que sabia de curar malesvolences i era tan entès en les malures de les bèsties, encara tenia la seva antiga botiga de clavetaire en lo barri de baix, arran del Freser. Encara hi havia senyals de recs que per temps hi portaven l'aigua del riu quan feia de l'ofici i la gent no el treia tant de tino per a demanar-li els serveis del do que Déu li havia donar, d'endevinar totes les coses, senyar tota mena de mals, treure les mirades i curar un poder de malalties amb les oracions de Sant Pau i de sant Antoni.

Amb això, la pols s'havia ensenyorit de les velles ferramentes. L'apedaçada manxa havia perdut lo vent, lo fornal anys ha que no espeternegava i l'enclusa amagava a un racó son bec lluent, enyorada del seu amic lo martell que per allà terra anava ple de rovell i desmanegat. I, l'antic ferrer, l'Àngel negre, se solia estar darrera d'aqueixa botiga, en una sala empostissada de parets fumades i sostre negre, amb una taula i un banc de fusta, tant o més vells que el seu amo. Pel banc i per la taula i per les mans del seu amo rodava un llibre, de fulls espessos, tots untats i cargolats, il·lustrat de figures estrambòtiques, que, segons deien la gent, d'allà en treien els meravellosos secrets.Martí Genís i Aguilar (1847-1932)


Vocabulari
  • clavetaire: persona que fa o ven claus.
  • treure les mirades: treure el mal d'ull.
  • fornal: forn que s'utilitza a les ferreries per a escalfar les peces de ferro que s'han de treballar.
  • enclusa: bloc d'acer de forma característica que s'utilitza en els treballs de forja i sobre el qual es treballen els metall a cop de martell.
  • empostissada: feta de posts, de fusta.