JOC BRUT
Molt bé. Havia esgotat tots els rcursos per a trobar-la sense sortir de la ciutat. Ara ja només em quedava una pista, més segura, però que m'obligaria a desplaçar-me, cosa que havia volgut evitar en raó de la feina: anar al poble. Era una localitat de la comarca de la Terra Alta, a l'extrem de Catalunya, gairebé a la llinda d'Aragó. No tenia estació de ferrocarril; calia anar-hi en cotxe des de Móra la Nova. Una mica complicat, una mica llarg; em caldria potser tres dies... (...)

El dissabte a la tarda saltava del cotxe de línia a la plaça del poble. Era un autobús atrotinat, que s'havia arrossegat gairebé durant una hora i mitja per fer els trenta quilòmetres aproximats que ,ens separaven de Móra la Nova. Cal dir, però, que la carretera no es prestava pas a grans velocitats.

El poble era petit, camperol, i durant el viatge el xofer del cotxe va dir-me que només hi havia una fonda, la qual, va confiar-me, no oferia gaires comoditats. De fet, no n'oferia cap. Però el matrimoni que la dirigia era amable, i una cosa anava per l'altra.Manuel de Pedrolo (1918-1990)