EL MERCAT DE L'ASCENSIÓ, A GRANOLLERS
Fa nou o deu segles que la ciutat de Granollers convoca els seus famosos mercats; nou o deu centúries que es produeix allò que Josep Maria Espinàs qualificà de marxa dels mercaders i els compradors sobre la capital del Vallès Oriental. La vellúria de la gran concentració transaccional granollerina -que encara se celebra els dijous- no és pas cosa arribada a nosaltres per tradició oral. Ben al contrari, hi ha documentació de principis del segle onzè que la certifica. Podríem dir, per consegüent, que es tracta d'un firal romànic.

El mercat és cosa de cada setmana -no cal remarcar-ho pas-, però un dia de l'any celebra la seva festa major. Aquest dia és la festivitat de l'Ascensió. Des de sempre, el mercat de l'Ascensió és la gran diada del Vallès, de tot el Vallès; el dia del celebèrrim Mercat de les Noies.

És un fet evidentíssim que les fires i els mercats són encara, arreu del Principat, un fenomen econòmic, social i popular ben ferm. No cal pas, per a demostrar-ho, fer referència al llegendari mercat de Calaf, en la comarca d'Anoia, o a la no menys coneguda i antiga fira del bestiar de Salàs, en terres del Pallars Jussà. La vivíssima realitat del Ram de Vic; de la fira de Pentecosta, de Mataró, o de la de Sant Narcís, de Girona, per citar solament unes quantes manifestacions mercaderes de molta volada, resulta inqüestionable.


El mercat de Granollers, de tota manera, abans quasi exclusivament agro-pecuari, s'ha ant transformant, per imperi de les circumstàncies, en un firal on hi ha de tot, des de cavalls de cartó a camions i tractors de debò i dels darrers models; des d'aviram selectíssim a bous i vaques amb tractament d'excel.lència; des de paneres i cistells de fruita saborosíssima a coves de verdures glorioses.

És el dia de l'Ascensió, a Granollers, una jornada de multituds, d'enormes multituds provinents del pla, de la muntanya i de les franges marineres. Jornada majorment de gent pagesa, que mira i remira per les parades, i pregunta, i regateja...



Joaquim Casas (1911)