5 DE JULIOL (1937)
Al matí anem a Sant Marçal. Està bastant núvol, però de tant en tant surt una ullada de sol molt càlid. De casa a la font de la Merleta, hi estem una hora i mitja. D'aquesta font a la de Sant Marçal, tres quarts (però ens hem aturat bastant a reposar, collir maduixes, etc.) Els esplèndids flotons de faigs que hi havia pels voltants de la font de la Merleta han estat aterrats. Algun exemplar tenia ben bé 60 centímetres de diàmetre. Ara només han quedat els més joves i prims. Per terra hi ha les fulles seques, color de foc. Uns carboners amuntegaven traçudament les branques grises, i cinc o sis carboneres fumaven lentament, omplint l'aire d'olor de creosota, d'olor de quitrà (estranya suggestió marítima entre els boscos). En un dels tombs del camí, poc abans d'arribar a la vall de Sant Marçal, brogia un rierol entre les pedres i m'he refrescat la cara amb l'aigua glaçada i límpida. Vora mateix, una cascada de molsa, d'uns deu metres d'alçada, brillava amb cent regalims sobre el verd fosc i la roca moradenca, com un altar natural o un racó de pessebre, sota el dosser dels faigs. Allí la fageda, jove encara, és molt espessa, i al cim, vora les rossoles gris-morades, hom veu les positures dels avets.

(...) Quan érem a l'hostal -racó amb llibres, carlines i boix grèvol, llar de foc amb tres grossos calderons-, plovia tant, que ni es veia la muntanya. A una finestra, l'herba de Sant Segimon, ben florida encara, dansava sota la pluja. Al pati, til.lers en flor, un banc de pedra al llarg de la paret, una llarga barba d'herbei. Després s'asserena; el cel s'emmiralla en els tolls del camí. Berenem vora una font que neix en una balma de molsa fosca i de sorra netíssima.Marià Manent (1898)


Vocabulari

  • flotons: petita flota o grup.
  • creosota: líquid oliós, groguenc (incolor quan és pur), obtingut en la destil.lació de la fusta, del quitrà,etc., que és una mescla complexa de fenols i llurs èsters, molt usat com a antisèptic i expectorant i com a preservador de la putrefacció.
  • dosser: ornament, generalment de forma rectangular, que es col.loca formant sostre sobre els trons, sobre els llits de gran luxe, etc.
  • rossoles: lloc pelat i lliscós en un rost o pendent.