Com pujar continguts a la web amb el gestor de carpetes de l'edu365.cat

Per col·locar un contingut a la web necessitarem un identificador i una contrasenya. Hi ha tres maneres d'obtenir aquestes dades:

Així doncs, suposem que teniu a mà l'identificador i la contrasenya. Seguim endavant:

Aneu a l'escriptori antic de l'edu365.cat: http://www.edu365.cat/escriptori

Important: Si ja us hi havíeu identificat a l'edu365 o a l'educampus veureu que es mostra el vostre codi d'usuari/ària. En aquest cas heu de sortir fent clic a finalitza sessió:

finalitza sessió


Després feu clic a les carpetes:

Espereu un moment mentre es carrega l'applet. Pot ser que us demani permís d'execució: responeu-li que . Finalment, us hauria d'aparèixer la pantalla d'identificació:

Atenció: Seleccioneu el servidor (xtec o edu) corresponent al vostre tipus d'usuari/ària. Si us equivoqueu en això no hi haurà manera de connectar. Els identificadors de pràctiques dels cursos telemàtics són sempre del servidor xtec.

Escriviu l'identificador i la contrasenya a la que ens referíem a l'inici d'aquest document. Després feu clic a Connectar.

Apareixerà una representació en arbre de les carpetes existents a la vostra zona del servidor. Hi hauria d'haver com a mínim una carpeta especial anomenada html. Tot el que poseu en aquesta carpeta serà públic i es veurà a la web.

Seleccioneu la carpeta html:

Veureu que ja hi ha un fitxer, anomenat index.htm (a no ser que l'hagueu esborrat!). És una pàgina genèrica, que es pot sobreescriure sense problemes.

Per començar a publicar, feu clic al botó Enviar i busqueu els fitxers al vostre ordinador. Heu de pujar els fitxers d'un en un.

Per exemple, per pujar un applet JClic heu de fer clic a Enviar, buscar la carpeta on teniu el projecte (usualment C:\Archivos de programa\JClic\projects\xxx en Windows, i ~/JClic/projects a la Linkat) i pujar dos fitxers: index.htm i nomdelprojecte.jclic.zip.

I ja està. Quan hagueu pujat els fitxers, la vostra pàgina serà a internet i s'hi podrà accedir des de qualsevol lloc del món. L'adreça, si sou professors o professores, o si feu servir un identificador de pràctiques, serà:

http://www.xtec.cat/~identificador/index.htm

Si sou alumnes de l'edu365.cat serà:

http://www.edu365.cat/~identificador/index.htm

...on ~identificador s'ha de substituir per una titlla seguida del vostre identificador. La titlla (~) s'escriu prement les tecles [AltGr] i 4, seguides d'un espai en blanc.

També podeu crear carpetes i subcarpetes, sempre dins de la branca "html", per organitzar millor els documents que hi publiqueu. Per exemple, en un curs telemàtic podríeu crear la carpeta /html/exercici1, /html/exercici2 o /html/projecte per pujar-hi el projecte final. És recomanable no fer servir espais en blanc ni lletres amb acent, i escriure-ho tot en minúscules. Recordeu que en l'adreça pública mai no s'escriu el nom de la carpeta base (html). Així, doncs, l'adreça pública de la pàgina /html/projecte/index.htm seria:

http://www.xtec.cat/~identificador/projecte/index.htm


Francesc Busquets
Darrera modificació: febrer 2009