Possibles solucions al problema del còdec MPEG - Layer 3


El còdec MPEG-Layer3 permet desar fitxers de so amb extensió WAV utilitzant una compressió interna MP3. És ideal per a reduir dràsticament la mida dels fitxers de so (fins a 1/10 de la mida original!) mantenint un bon nivell de qualitat i compatibilitat amb totes les aplicacions que utilitzen el sistema multimèdia estàndard del Windows (com ara el Clic).

Per desar un fitxer en aquest format es pot fer servir l'enregistrador de sons del Windows. Engegueu aquest programa (Inici - Programes - Accessoris - Multimedia o Entreteniment - Enregistrador de sons), obriu un fitxer WAV o enregistreu-ne un de nou amb el micro, aneu a Fitxer - Desar com a... i en el diàleg que apareixerà feu clic al botó Canviar... que hi ha al costat de l'etiqueta de format. En la llista de formats busqueu l'entrada "MPEG Layer-3". Podeu afinar més seleccionant atributs en la llista que apareix a sota, tot i que normalment l'opció per defecte serà prou bona. Confirmeu el diàleg, seleccioneu la carpeta on vulgueu desar-lo, doneu un nom al fitxer i... ja està.

Això havia funcionat perfectament fins fa poc, però enguany hem observat que en alguns ordinadors no es pot acabar de completar amb èxit aquesta operació. Pel que sembla el problema pot venir de quatre llocs diferents:


a) No teniu instal·lat el còdec de compressió MPEG Layer-3. Per comprovar-ho:


b) Teniu una targeta SoundBlaster i hi ha un còdec de CreativeLabs que està "ocultant" el còdec "bo". Per solucionar-ho:


c) Teniu el còdec i està activat... però no funciona (es penja el programa, o diu que no serveix per a enregistrar, o dona altres errors): probablement alguna actualització automàtica del Windows ha substituït el còdec "bo" (que permet enregistrar) per un altre que només serveix per a reproduir. Això té l'origen en disputes entre els propietaris de la patent MP3 (el Fraunhofer Institute) i Microsoft, i en els intents d'imposar la tecnologia WMA (Windows Media Audio, propietat de Microsoft) per sobre de la MP3. L'objectiu és que els usuaris no puguin crear i compartir fitxers MP3: només escoltar allò que hagin prèviament comprat, en els ordinadors que els diguin i només les vegades autoritzades per la llicència que hagin pagat.

Per solucionar-ho podeu intentar fer el següent:

En sistemes Windows 95, 98 i Millenium:

 • Obriu el fitxer system.ini que trobareu a la carpeta C:\Windows.

 • Aneu a la secció anomenada [drivers32]

 • Mireu si hi ha una línia que digui:
  msacm.l3acm=l3codeca.acm

 • Si hi és, tot correcte. Si no hi és, afegiu-la. Si hi és però diu una altra cosa (per exemple, l3codecx.acm), corregiu-la per tal que quedi com indiquem.

 • Deseu el fitxer

En sistemes NT, 2000 i XP:
 • Obriu l'editor del registre (Inici - Programes - Executar - "regedit")

 • Busqueu aquesta branca:
  HKEY_LOCAL_MACHINE
    Software
      Microsoft
        WindowsNT
          CurrentVersion
            Drivers32

 • Mireu si hi ha una entrada anomenada msacm.l3acm. Si hi és, feu que el seu valor sigui:
  l3codeca.acm (la primera lletra és una ela!)
  Si no hi és, creeu-ne una de nova amb el nom i el valor indicats.

 • Tanqueu l'editor del registre

d) Teniu instal·lat el còdec DivX. Podria ser també la causa del problema:


Francesc Busquets
02/05/2004