Iniciació a la bromatologia (pràctiques)
|
Protocols d'anàlisi
|
Ref: 1.1
|
TRACTAMENT
PREVI DE LES MOSTRES
|
pdf
|
OBJECTE I FONAMENTS
La pràctica té per objecte el deixar les mostres
en condicions per poder procedir a la seva anàlisi posterior.
Les mostres per anàlisi cal que estiguin homogeneïtzades,
per tal de que siguin representatives del conjunt de població
que representen. També, si són sòlides, cal que
estiguin reduïdes a l'estat de pols o farina (molturades), per
tal de facilitar el seu atac pels diversos agents químics. A
més la molturació implica una millor homogeinització
(representativitat) de la mostra, especialment en aquells casos, bastant
freqüents, en que es treballa amb poca quantitat de substància
problema.
A les mostres líquides, és, en general, suficient
amb una bona agitació mecànica.
En aquesta pràctica descriurem el tractament previ per
una mostra sòlida, des d'un cop ja efectuada la presa de mostra.
El mètode descrit és apropiat per preparats alimentaris
granulats i en pols groller, pinsos, cereals, llegums secs, turtós,
farines de carn i de peix, i substàncies de característiques
semblants a les esmentades.
MATERIAL
Drap de cotó.
Espàtula gran.
Estufa de dessecació
Full gran de paper (mida aproximada DIN A2).
Molí de laboratori (pot servir un molinet domèstic
de cafè).
Pinzell.
REACTIUS
Aigua corrent.
Aigua destil·lada.
Alcohol etílic.
METODOLOGIA
1.-Escampar la mostra en
un munt pel full de paper.
2.-Amb l'espàtula, dividir el munt en quatre quadrants aproximadament
iguals.
3.-Fer un altre munt amb dos quadrants oposats, rebutjant els altres
dos.
4.-Anar procedint de la forma esmentada fins obtenir un munt de
la mida adient per ésser contingut als flascons d'emmagatzemar
mostra (ocupant aproximadament els 2/3 del seu volum) i guardar dins els
esmentats flascons.
5.-Prendre una part de mostra de la mida adient pel molí
i molturar fins reduir a farina, agitant alhora manualment el molí
per tal d'evitar centrifugacions selectives del material. Guardar la mostra
molturada en el flascons per mostra molturada.
6.-Abans i després de procedir a la molturació, cal
netejar l'interior del molí amb el pinzell, i, si cal, amb un drap
mullat amb aigua i alcohol i escorregut. El pinzell es neteja posteriorment
amb aigua i alcohol i s'asseca a l'estufa.
CÀLCULS
No és precís
cap mena de càlcul en la realització d'aquesta pràctica.
OBSERVACIONS
La molturació d'aquelles
mostres que precisin d'un temps perllongat d'ús del molí
s'efectua amb uns quant cops, intercalant períodes de descans per
evitar escalfaments.
Les mostres amb alt contingut de greix, cal molturar-les en successius
i breus períodes, amb agitació manual del molí, per
evitar la formació de grums.
Les mostres d'alt contingut d'humitat, poden presentar dificultats
de molturació; en aquest cas, cal procedir prèviament a
una dessecació de la mostra (determinant alhora el contingut d'humitat).
Si el fet d'assecar les mostres d'alt contingut d'humitat presentés
algun inconvenient (com, per exemple pèrdua, variació o
alteració dels components a analitzar), pot procedir-se a liquar
la mostra (pot emprar-se una liquadora domèstica convencional);
en aquest cas cal tenir cura de transvasar al pot de mostra tot el contingut
liquat, per tal que la mostra sigui representativa i homogeneïtzar
bé abans de prendre la porció necessària per l'anàlisi.
Qüestionari 1.1.- Tractament previ de les mostres
1.- Quines precaucions cal
tenir en consideració a l'utilitzar un molinet corrent de cafè
per molturar les mostres?.
2.- Descriure detalladament
la metodologia a seguir per la preparació prèvia de les
següents mostres:
blat
llardons
cubets de brou
enciam (per anàlisi que inclou determinació de substàncies
que es descomponen amb la calor)
3.- Descriure la preparació de la següent mostra:
Mostra: Caramel farcit de composició molt heterogènia, d'uns
10 grams de pes (per determinació de sucres reductors).
|