Iniciació a la bromatologia (pràctiques)
Protocols d'anàlisi
Ref: 4.1
SUBSTÀNCIES VOLÀTILS A 105 ºC
pdf

 

OBJECTE I FONAMENTS

Es tracta d'una gravimetria per volatilització. A la major part de les mostres, quasi tota la matèria volàtil és aigua, per la qual cosa el mètode s'anomena també "determinació d'humitat per dessecació en estufa".
El mètode és aplicable a totes aquelles substàncies que no presentin caramelització o qualsevol tipus de descomposició o volatilització a la temperatura de 105 ºC .


MATERIAL

Balança analítica.
Estufa de dessecació.
Dessecador.
Pesasubstàncies.


REACTIUS

Agent dessecant (gel de sílice o d'altres).


METODOLOGIA

1.- Pesar una quantitat de substància entre 5 i 20 grams en un pesasubstàncies tarat completament sec (guardat al dessecador).
2.- Posar el pesasubstàncies amb la mostra a l'estufa a una temperatura no inferior a 105ºC i no superior a 110º durant 2 hores.
3.- Treure el pesasubstàncies amb la mostra de l'estufa i passar a un dessecador fins assolir la temperatura ambient.
4.- Pesar.
5.- Repetir successivament des de el punt 2, però amb temps de permanència a l'estufa de ½ hora, fins pes constant.


CÀLCULS

El resultat s'expressa com "humitat i matèries volàtils a 105ºC":

a on :
m1 = pes inicial de pesasubstàncies + mostra.
m2 = pes de pesasubstàncies + mostra un cop assolit el pes constant.
m0 = pes del pesasubstàncies.
% = % d'humitat i matèries volàtils a 105ºC


OBSERVACIONS

Per aquelles mostres que puguin presentar projeccions de material, amb la consegüent pèrdua, cal mesclar-hi un quantitat de sorra rentada i tarada.


 



Qüestionari 4.1.- Substàncies volàtils a 105ºC

1.- Fer un llistat d'agents dessecants, indicant els seus camps d'aplicació i els seus avantatges i inconvenients.

2.- Deduir raonadament la fórmula utilitzada a l'apartat "càlculs" .

3.- Explicar, elaborant el protocol d'anàlisi, el procediment a seguir per mostres que puguin presentar projecció de material a 105ºC (i que no sigui utilitzant sorra).

4.- Són les següents substàncies aptes per la seva determinació d'humitat i matèries volàtils a 105ºC? (indicar "aptes", "amb sorra" i "no aptes"):
a) arròs
b) sagí de porc
c) sucre
d) mescla d'aminoàcids
e) pinso per gallines

5.- Suggerir un mètode alternatiu per les substàncies de l'apartat anterior classificades com "no apte".

6.- Confeccionar el corresponent "butlletí d'anàlisi".