Iniciació a la bromatologia (pràctiques)
Protocols d'anàlisi
Ref: 5.2
CASEÏNA A LA LLET EN POLS
pdf

 

OBJECTE I FONAMENTS

Es basa en dissoldre la llet en pols en aigua tèbia i precipitar la caseïna en el seu punt isoelèctric. S'aïlla la caseïna pura eliminant el sèrum i les impureses per rentat i es determina el nivell proteic del precipitat, deduït el blanc corresponent.
El mètode és aplicable en llet en pols descremada, semidescremada i complerta.


MATERIAL

Muntatge complert per la determinació de la proteïna bruta i , a més:
Balança analítica.
Bany d'aigua amb termòstat per 40ºC.
Centrífuga amb capacitat per 4.000 rpm.
Embut cònic.
Flascó rentador.
Paper de filtre Albet 240 o similar.
Pipeta aforada de 20 ml.
Pipetes aforades de 5 ml (2).
Placa calefactora.
Vareta de vidre.
Vas de precipitats de 100 ml.
Vasos de precipitats de 250 ml (2).


REACTIUS

Reactius necessaris per la determinació de la proteïna bruta i, a més:
Àcid acètic al 10 % (Portar 100 ml d'àcid acètic glacial fins a 1000 ml).
Acetat de sodi 1 M (Pesar 20'5 grams d'acetat de sodi pa i dissoldre fins 250 ml.).

 

METODOLOGIA

1.- Pesar 2 grams de mostra en un vas de pp de 100 ml i dissoldre en 40 ml d'aigua destil·lada escalfada a 40-45ºC.
2.- Centrifugar a 4000 rpm durant 15 minuts.
3.- Prendre 20 ml de dissolució, transferir a un vas de 100 ml i escalfar en bany d'aigua a 40ºC durant 10 minuts.
4.- Afegir 5 ml d'àcid acètic al 10% i deixar precipitar durant 10 minuts.
5.- Agregar 5 ml de dissolució d'acetat de sodi i esperar 10 minuts.
6.- Filtrar sobre paper de filtre i rentar amb aigua destil·lada fins aconseguir una quallada de caseïna pura.
7.- Determinar el contingut en nitrogen del precipitat, segons el mètode de Kjeldhal.


CÀLCULS

El factor de conversió de nitrogen a proteïna per la caseïna pura és de 6'38:

essent N el % de nitrogen (veure pràctica 5.1).


 


Qüestionari 5.2.- Caseïna a la llet en pols

1.- Fer l'esquema gràfic del procediment analític.

2.- Quina és la funció de l'àcid acètic i de l'acetat de sodi en el procediment d'aquesta pràctica?

3.- Confeccionar el corresponent "butlletí d'anàlisi".