Iniciació a la bromatologia (pràctiques)
Protocols d'anàlisi
Ref: 8.2
DETERMINACIÓ DE RESIDU SEC A L'AIGUA
pdf

 

OBJECTE I FONAMENTS

Determinació del residu sec en aigua a 180ºC.


MATERIAL

Balança analítica.
Bany Maria.
Càpsula de porcellana o de vidre Pírex de 250 ml.
Dessecador.
Estufa de dessecació de temperatura regulable.


REACTIUS

Aigua destil·lada, lliure de residu.


METODOLOGIA

1.- Pesar una càpsula de 250 ml, completament neta i seca.
2.- Mesurar 200 ml d'aigua en una proveta.
3.- Passar aproximadament 1/3 de l'aigua mesurada a la càpsula i posar en un bany Maria.
4.- Anar afegint la resta de l'aigua problema a mida que es va evaporant. Continuar l'evaporació fins sequedat aparent.
5.- Passar la càpsula amb el residu a l'estufa a 180ºC, fins pes constant.


CÀLCULS

El resultat s'expressa com "residu sec a 180ºC, en mil·ligrams per litre d'aigua":

Residu sec = 5.000 · (m - m')

a on:
m = pes de la càpsula + residu.
m' = pes de la càpsula.


OBSERVACIONS

5.000 és el factor de càlcul resultant de:

Cal que l'aigua utilitzada en el bany Maria sigui aigua destil·lada lliure de residus, per tal d'evitar incrustacions a la paret externa de la càpsula.


 

Qüestionari 8.2.- Determinació de residu sec a l'aigua

1.- Fer l'esquema gràfic del procediment analític

2.- Deduir raonadament la fórmula utilitzada en els càlculs

3.- Confeccionar el corresponent "butlletí d'anàlisi".