Iniciació a la bromatologia (pràctiques)
Protocols d'anàlisi
Ref: 10.2
IDENTIFICACIÓ DE MERCURI
pdf


OBJECTE I FONAMENTS

Es tracta d'identificar la presència de mercuri en aliments.
La matèria orgànica es destrueix per tractament amb àcid perclòric i addició dels reactius de Carrez i s'identifica el mercuri segons el procediment d'Arribas Gimeno.


MATERIAL

El mateix que per la pràctica 10.1 i a més, una placa de gotes.


REACTIUS

(A més de part dels necessaris per la pràctica 10.1).
Amoníac 2N sv.
Clorur estannós, dissolució 2N.
Hidròxid de sodi 2N sv.


METODOLOGIA

1.- Si s'ha obtingut residu en el punt 15 de la pràctica 10.1, continuar pel punt següent; en cas contrari passar al punt 3.
2.- Al residu del punt 15 de la pràctica 10.1 s'hi afegeix 1 ml d'amoníac 2N; mesclar i centrifugar. Aparició de pp negre indica mercuri (en forma mercuriosa) i no cal seguir. De no aparèixer pp negre, passar al punt següent.
3.- A un clot d'una placa de gotes, s'hi dipositen 3 gotes de dissolució de clorur estannós i s'hi va afegint gotes d'hidròxid de sodi 2N fins total dilució de l'eventual pp format inicialment, fins pH alcalí. Afegir 3 gotes del líquid separat al punt 10 de la pràctica 10.1; aparició d'un pp negre indica presència de mercuri.


 

Qüestionari 10.2.- Identificació de mercuri

1.- Fer l'esquema gràfic del procediment analític.

2.- Escriure les reaccions que tenen lloc en els subapartats 2 i 3 de l'apartat "metodologia".

3.- Confeccionar el corresponent "butlletí d'anàlisi".