Iniciació a la bromatologia (pràctiques)
Protocols d'anàlisi
Ref: 13.2
HUMITAT PER DESSECACIÓ EN GREIXOS
pdf

 

OBJECTE I FONAMENTS

El mètode determina la quantitat total d'aigua i matèries volàtils a 105-110ºC en greixos i olis; utilitza un senzill artifici per evitar la projecció de la mostra durant el procés de dessecació, consistent en mesclar-la amb sorra.


MATERIAL

Balança analítica.
Dessecador.
Estufa de dessecació.
Pesasubstàncies.


REACTIUS

Gel de sílice.
Sorra rentada i dessecada.


METODOLOGIA

1.- Pesar un pesasubstàncies net i sec ple fins aprox. 1/3 de la seva capacitat de sorra rentada i perfectament assecada (per calefacció a temperatura superior als 110ºC.
2.- Pesar, en el pesasubstàncies amb sorra, uns 10 grams de mostra.
3.- Dessecar a l'estufa fins pes constant, a 105ºC.

 

CÀLCULS

El resultat s'expressa com "humitat i matèries volàtils a 105ºC":

a on:
m1 = pes de pesasubstàncies + sorra
m2 = pes de pesasubstàncies + sorra + mostra (humida)
m3 = pes de pesasubstàncies + sorra + mostra (seca)


 


Qüestionari 13.2.- Humitat per dessecació (olis i greixos)

1.- Fer l'esquema gràfic del procediment analític.

2.- Deduir raonadament la fórmula utilitzada en els càlculs.

3.- Confeccionar el corresponent "butlletí d'anàlisi".