Iniciació a la bromatologia (pràctiques)
Protocols d'anàlisi
Ref: 13.3
PUNT DE FUSIÓ EN GREIXOS
pdf

 

OBJECTE I FONAMENTS

Els greixos naturals no tenen punt de fusió net i definit, sinó que presenten un interval de fusió definit per dues temperatures: la inicial o d'estovament lliscant i la final, o de desaparició de l'enterboliment.


MATERIAL

Anells de goma.
Cremador de Bunsen.
Lupa.
Pinces i suports.
Termòmetre fins 70ºC, graduat en dècimes de ºC.
Tub de Thiele
Tubs tancats per un extrem de aprox. 1'5 mm de diàmetre.


REACTIUS

Àcid sulfúric o un altre líquid no volàtil d'alt punt d'ebullició.


METODOLOGIA

1.- Introduir una petita quantitat de greix dins del tub, amb l'ajut d'un fil de platí o d'acer inoxidable (també es pot fondre el greix i ficar-lo a dins tot introduint el tub en ell); la columna de greix serà de 1 cm aproximadament.
2.- Introduir el tub amb el greix a l'interior d'un frigorífic durant uns minuts.
3.- Acoblar el tub al termòmetre, a les proximitats del bulb, amb l'ajut d'un anell de goma.
4.- Introduir el conjunt termòmetre-tub en un tub de Thiele, de manera que el bulb quedi entre les dues bifurcacions del colze, i que no toqui les parets del Thiele (cal fer un muntatge adient amb pinces, nous i suport).
5.- Apropar la flama del cremador Bunsen al colze del tub de Thiele, mantenint-lo a la distància suficient per que l'increment de temperatura sigui lent i controlable.
6.- Observar, amb l'ajut d'una lupa l'aspecte del tub del greix. La temperatura inicial és aquella en que s'observa un lliscament; la temperatura final és aquella en que desapareix l'enterboliment i el líquid apareix net.


 

Qüestionari 13.3.- Punt de fusió en greixos

1.- Fer l'esquema gràfic del procediment analític.

2.- Confeccionar el corresponent "butlletí d'anàlisi".